Од детска играчка до ефтина медицинска центрифуга

Др.Ману Пракаш и неговите колеги на Стенфорд универзитетот со помош на неколку модификации ја преобразиле детската играчка во ефтина, картонска медицинска центрифуга за одвојување на крвните клетки од плазмата

0
305

Дека детските играчки понекогаш можат да бидат инспирација за создавање на изуми со многу поголема и поинаква употребна вредност, е доказ и она што др. Ману Пракаш и неговите колеги на Стенфорд универзитетот со помош на неколку модификации го направиле со детската играчка која ја преобразиле во ефтина, лесна медицинска центрифуга за одвојување на крвните клетки од плазмата.

Меѓу повеќето намени на оваа центрифуга е вклучено одвојувањето на медицинските примероци (крв, урина, плунка и столица) за анализа. Тестовите за ХИВ, маларија и туберкулоза, за кои е потребна посебна метода која подразбира и големи трошоци, затоа што комерцијалните центрифуги се тешки и бараат електрична енергија за да функционираат а тоа ги прави непрактични за општа употреба од страна на здравствените работници во сиромашните земји, кои можеби ќе треба да спроведат дијагностички тестови во области во кои немаат пристап до електрична енергија. Уредот на д-р Пракаш, кој тој го нарекува “paperfuge”, чини 20 центи, а тежи само 2 грама. Стандардната верзија (како на сликата) се состои од два картонски дискови, секој по 10 см во пречникот. Еден од дисковите има две 4cm долги парчиња цевчиња за пиење залепени на него, заедно спротивната радиуси. Овие цевчиња, чии надворешни краеви се запечатени со лепак, дејствуваат како садови за малите цевчиња во кои е крвта што треба да се центрифугира.

Како резултат на изумот на др.Пракаш оваа центрифуга постигнува 300 вртежи во секунда и генерира центрифугална сила околу 10.000 пати поголема од онаа на гравитацијата, па е во состојба да се одделат крвните зрнца и плазмата за помалку од две минути. Тимот на др.Пракаш сега се обидува да го искористи овој изум и во пракса за спроведување на тестови на крвта за маларија во Мадагаскар.

[better-ads type='banner' banner='999' ]