Како да ја поткренете самодовербата на детето?

Сите знаеме колку е важно човек да има верба во себе и во своите способности. Сме с еувериле многу пати досега дека да се има самодоверба е веќе половина завршена работа. Затоа, направете од вашите деца луѓе со самодоверба!

0
244
super hero or superhero girl power concept

Ненси Поитоу, калифорниска терапевтка специјализирана за брак и за семејство, на родителите кои сакаат да им помогнат на своите деца во развојот на самодовербата им ги предлага овие смерници:

  1. Прифатете го детето како посебно човечко суштество со чувства кои се важни
  2. Одговорете на успесите на вашите деца со мали прослави, тешете ги и охрабрете ги кога нема да успеат, кажете им дека ги сакате баш такви какви што се и често прегрнувајте ги.
  3. Разговарајте со децата со почит и со љубов.
  4. Учете ги во согласност со нивната возраст, како да носат одлуки.
  5. Ако морате да ги казнувате, направете разлика помеѓу однесувањето кое треба да го казните затоа што било неприфатливо, од детето. Покажете интерес за размислувањето на детето, за неговите чувства и за дневните активности.
[better-ads type='banner' banner='999' ]