Татковците со овие карактеристики можат да предизвикаат емоционална траума кај децата

На татковците по грешка им беше дадена секундарна улога во семејството и воспитувањето на децата. Нивната улога во родителството често се базира на финансиска поддршка. Сепак, оваа перцепција треба да се промени.

0
256

Љубовта, поддршката, авторитетот и примерот на ТАТКОТО се незаменливи и неопходни. Затоа растењето со отсутен или незаинтересиран татко создава празнина и рани што се задржуваат во детето и во зрелоста. Овие рани влијаат на емоциите, односите, личноста и самодовербата.

На татковците по грешка им беше дадена секундарна улога во семејството и воспитувањето на децата. Нивната улога во родителството често се базира на финансиска поддршка. Сепак, оваа перцепција треба да се промени.

Студија на Националната иницијатива за татковство ги прикажува негативните ефекти од физичкото, но особено емоционалното отсуство на таткото, врз децата. Сепак, треба да се нагласи дека понекогаш татковците немаат можност да бидат се што би сакале за своите деца, бидејќи така наложуваат други фактори.

Можеби немаат добри односи со мајката на децата или често патуваат заради работата. Секако, важно е и мајките и општеството да им дадат на татковците поголема улога во воспитувањето.

Работохоличари

Ова се татковците кои се присутни, но како да не се. Работат цел ден и поминуваат само неколку минути дневно со своите деца. Ги поздравуваат наутро и пристигнуваат дома кога децата веќе спијат.

Денес, оваа форма на татковство е релативно вообичаена. Материјалните причини и градењето кариера го ставаат семејството на второ место.

Но, овие околности сами по себе не се нужно штетни. Клучот е во рамнотежата. Квалитетот на времето поминато со децата може да ја надомести количината. Видео повиците од работното место може да им значат многу и на децата и на татковците. Во заедничките моменти, колку и да се ретки и кратки, татковците треба целосно да се посветат на своите деца, без мобилни телефони и компјутери што би можеле да им го одвлечат вниманието.

Недостаток на емпатија

Некои татковци имаат мала или никаква емоционална врска со своите деца и луѓето околу нив. Се занимаваат со себе и одржуваат површни односи без длабочина. Ваквите татковци се емоционално оддалечени од своите деца затоа што така сакаат.

Емоционална незрелост

Оваа карактеристика е тесно поврзана со недостатокот на емпатија. Емоционално незрелите луѓе имаат потешкотии да се поврзат со другите, се плашат од врски и формираат токсични врски.

Емоционалната незрелост може да биде резултат на траума во детството или адолесценцијата. Можно е тие самите да немале квалитетна врска со своите родители.

Неодговорност

Неодговорен татко не внимава на развојот на своето дете. Тој не е тука за своето дете кога му е тешко или кога се радува на некакво достигнување.

Егоцентризам

Егоцентричниот татко заборава на своите деца. Неговите животни планови не го земаат предвид неговото семејство и тој претпочита други работи, како излегување со пријателите или неговите хоби.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]