Музиката им помага на тинејџерите во борбата против депресијата

Психолозите со години го проучувале влијанието на музиката врз расположението

0
163

Истражувачите на Универзитетот Bournemouth и на Универзитетот Квинс во Белфаст откриле дека терапијата со музика помага во борбата против депресијата и ги намалува емотивните проблеми кај децата и адолесцентите.

Група психолози и вработени наставници утврдиле дека состојбата на децата и адолесцентите била значително подобрена, тие биле подготвени да комуницираат со своите врсници, подобрена е комуникацијата и нивните когнитивни способности и сето тоа доколку имале терапија со музика. Истражувањето било спроведено во текот на три години, од 2011. до 2014. Година, а во истражувањето биле вклучени 250 испитаници на возраст од 8 до 16 години. Тие биле поделени во две групи: 127 добиле конвенционална терапија, а 123-терапија со музика.

Да се потсетиме дека музичката терапија е официјално признат метод на психотерапија која делува со слушање на музика, свирење на музички инструменти и пеење.

Музикотерапија се користи често, а горе споменатата студија ја докажува нејзината ефикасност. Научниците составиле и листа на песни кои докторите би можеле да ги препишуваат како терапија против депресија:

Sexual Healing, Марвин Геј

Comfortably Numb, Пинк Флојд

Last Night a DJ Saved My Life, Индип

Cold Turkey, Џон Ленон

Healing Hands, Елтон Џон

More Than A Feeling, Бостон

Alright, Суперграс

What a Wonderful World, Луис Армстронг

I Will Survive, Глорија Гејнор

[better-ads type='banner' banner='999' ]