Нутриционистите предупредуваат дека сѐ поголемата популарност на веганскиот начин на исхрана може да доведе до ризик значително да се намали внесот на холин кој се наоѓа главно во намирници со животинско потекло, се наведува во написот објавен на угледниот медицински портал BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Холинот обично се класифицира во групата Бе-комплекс витамини и претставува прекурсорна молекула за неуротрансмитерот ацетилхолин кој има голем број функции, како што се меморија и контрола на мускулите, посебно во текот на развојот на фетусот, а исто така влијае и на работата на црниот дроб.
Холинот се произведува во црниот дроб, но таа количина не е доволна за да ги задоволи сите потреби на човековото тело и затоа мора да се зема со исхраната. Прехранбениот холин примарно се наоѓа во говедското месо, во јајцата, млечните производи, рибата и пилешкото. Помали количини можат да се најдат во јаткастите плодови, гравот или брокулите.
Докторката Ема Дербишер, консултант специјализиран за исхрана и биомедицински наули во организација на „Nutritional Insight“, смета дека било потребно да се направи многу повеќе за едукација на здравствените работници и потрошувачи за важноста на исхраната богата со холин, особено во текот на бременоста, кога неговото внесување е клучно за развој на новороденчето.
Фото: Pexels