48-годишна жена го украла идентитетот на својата ќерка

Целта на 48-годишната жена која го украла идентитетот на својата 22-годишна ќерка била да се запише на факултет и да излегува со млади мажи

0
264
Фото: Фејсбук

48-годишната Лаура Оглесби се претставувала како нејзината ќерка Лорен Хејс повеќе од две години во разработена измама и ги измамила и федералната влада и локалното население во малиот град Маунтин Вју.

Во 2016 година, Оглесби аплицирала за картичка за социјално осигурување на име Хејс, која веднаш ја добила по пошта.

Од тој момент, Оглесби, родум од Арканзас, која во тоа време имала 43 години, го презела идентитетот на нејзината ќерка, велејќи дека се вика Лорен Хејс и дека има само 22 години.

Таа ги заведувала студентите, усвоила младешки начин на живот, се запишала на факултет и ја измамила целата заедница
Измамничката дури почнала да заведува млади студенти во нивните рани 20-ти, кои не знаеле дека Оглесби е речиси две децении постара отколку што вели дека е.

„Сите веруваа во тоа. Таа дури имаше момци кои веруваа дека има 22 години“, изјавил началникот Џејми Перкинс од полицискиот оддел Маунтин Вју за Њујорк Тајмс.

Оглесби имала и свој профил на Snapchat, каде што се преправала дека е Хејс, користејќи серија филтри кои ја подмладиле. „Таа целосно го усвои младешкиот начин на живот: облека, шминка и личност. Веруваше дека ќе стане личност во нејзините 20-ти“, изјавил детективот Стетсон Швиен за локалниот ABC.

Почнала да живее со луѓе кои не знаеле ништо за нејзиното потекло
Оглесби се преселила кај локалната двојка Ејвери и Венди Паркер, неколку очигледно љубезни странци во Маунтин Вју кои верувале дека таа е млада жена која бега од ситуација на семејно насилство.

За тоа време, Оглесби аплицирала за возачка дозвола во Мисури на името на нејзината ќерка, пред да се запише на Југозападниот Баптистички универзитет.

Таа аплицирала за финансиска помош и добила 9.400 американски долари сојузни студентски заеми, 5.920 американски долари во грантови и 1.863 американски долари финансиски трошоци. Оглесби дури работела во локалната библиотека Маунтин Вју, каде што мештаните ја познавале како Лорен Хејс.

Меѓутоа, по повеќе од две години, во август 2018 година измамата била откриена. Властите на Арканзас ја контактирале полицијата на Маунтин Вју, кои верувале дека Оглесби извршила финансиска измама користејќи го името на нејзината ќерка.

Таа се соочува со пет години зад решетки без условна слобода, откако се изјаснила за виновна по едно обвинение за намерно давање лажни информации на Управата за социјално осигурување.

Според условите на договорот за вина, Оглесби мора да плати и отштета од 17.521 американски долари на Југозападниот баптистички универзитет во Мисури и на својата ќерка.

Вистинската Лорен Хејс сè уште не проговорила за измамата на нејзината мајка.

[better-ads type='banner' banner='999' ]