25 зборови кои детето треба да ги знае на двегодишна возраст

Откако ја утврдиле листата на работи кои детето треба да знае да ги направи пред навршената трета година од животот, како јавување на телефон и миење заби, британските стручњаци сега изнеле список на зборови кои детето би морало да ги знае на двегодишна возраст.

0
2767

Откако ја утврдиле листата на работи кои детето треба да знае да ги направи пред навршената трета година од животот, како јавување на телефон и миење заби, британските стручњаци сега изнеле список на зборови кои детето би морало да ги знае на двегодишна возраст.  Листата е изработена преку анкета на голем број родители кои имале десет минути да ги набројат зборовите што ги знае нивното двегодишно дете.

Но, ако детето на 30 месеци и понатаму се бори со изговарање на овие зборови, родителите треба да се посоветуваат со лекар.


Истражување е спроведено во САД, но тие зборови ги користат сите децата: 

– мамо
– тато
– бебе
– млеко
– сок
– па-па
– топка
– да
– не
– куче
– маче
– нос
– око
– банана
– кекс
– автомобил
– жешко (шпорет)
– благодарам
– бањање
– чевел
– капа
– книга
– нема повеќе
– уште
– чао

 

[better-ads type='banner' banner='999' ]