Тешко ми е да се качувам по скали, срам ми е да ги прашам професорите да ми повторат

Училишниот состав на момче со Даунов синдром го трогна регионот

0
7643

„Не можам да направам ѕвезда на физичко, тешко ми е да играм фудбал и кошарка кога играме вистински натпревар.
Доминик има Даунов синдром и ја напиша домашната задача „Животот како ткиво на мојата приказна“, во која ги опиша предизвиците со кои се соочува секојдневно.

Неговата задача е објавена на Фејсбук страницата на Здружението за Даунов синдром Загреб, каде што Доминик редовно присуствува.

„Ова е нешто прекрасно и треба да го читаат и децата од другите училишта“, е само еден од коментарите под објавата која собра повеќе од 1.300 лајкови и има повеќе од 300 споделувања.

Подолу е домашната задача на Доминик:

– Роден сум со еден вишок на хромозом. Тоа значи дека имам Даунов синдром и сум малку поразличен од другите. Многу работи ми се потешки отколку на другите. Морам да работам повеќе и за некои работи ми треба помош.

– Имам асистент кој ми помага на училиште и дома. Со неа учам и пишувам домашна работа. Таа ми ги олеснува тешките работи. Мама вели дека имам добра меморија и можам да запомнам многу. Не знам да бројам напамет, па математиката ми е тешка. Тешко ми е да се качувам по скали, така што речиси никогаш не излегувам кога е голем одмор. Понекогаш професорите зборуваат многу и брзо, па не разбирам што ме прашале, иако го знам одговорот.
Невија секогаш вели дека барам од нив да ми повторат, но понекогаш се срамам па не го правам тоа. На физичко не можам да направам ѕвезда, тешко ми е да играм фудбал и кошарка кога играме вистински натпревар. Сè се случува многу брзо и не можам брзо да преминам од еден кош или гол на друг. Моите соученици ја успоруваат играта поради мене за да дадам кош или гол“, раскажува тој.

„Често одам во здружението на луѓе со Даунов синдром. Таму запознав некои други „дауновци“. Еден од нив е „Х“. Тој не може да зборува. Нему му е многу потешко отколку мене. Кога сакам да јадам, ѝ кажувам на мајка ми, а „Х“ не може да го каже тоа. Не оди на училиште поради тоа и тоа е лошо бидејќи училиштето им помага на луѓето да бидат паметни и таму ги сретнуваш твоите пријатели.

Иако понекогаш ми е тешко, сепак го сакам мојот Даунов синдром. Така сум роден и таков сум цел живот. Среќен сум што имам добри луѓе околу мене, пријатели, семејство и асистенти“, ја завршува Доминик својата училишна задача.

[better-ads type='banner' banner='999' ]