Ова е моментот кога татковците почнуваат вистински да доживуваат што значи татковство

Мажите ги добиваат биолошките придобивки од статусот на татко само кога ќе почнат да се грижат за своите деца. Колку и да звучи чудно, тие први валкани пелени стануваат предмет на поврзување.

0
186
Фото: Pixabay

Од 1950 година, американската влада потрошила приближно 600 милијарди долари на програмите на НАСА, скоро 10 милијарди долари за собирање податоци за мајките, а 15 милиони долари отишле на истражувања поврзани со татковството. Но, најголемиот дел од овие истражувања се спроведени во последната деценија.

Моментот на раѓање

Ако татковците се прашуваат што ќе се случи со нив во моментот кога ќе се роди бебето, одговорот е – не многу. Додека раѓањето ослободува окситоцин во мозокот на мајката, обземајќи ги со чувства на длабока љубов, татковците ги доживуваат овие моменти поинаку. Сепак, искуствата од раѓањето се уникатни и разновидни како и мажите кои ги доживуваат. Љубов и емоции може да им се случи и на татковците на прв поглед, но тоа не е нужно норма. И тоа е во ред.

Кога мајката му го пренесува окситоцинот на таткото?

Мажите ги добиваат биолошките придобивки од статусот на татко само кога ќе почнат да се грижат за своите деца. Колку и да звучи чудно, тие први валкани пелени стануваат предмет на поврзување. Ќе сакаат и повеќе, но само ако продолжат да го прават тоа. И така продолжува засекогаш; детето и таткото си пренесуваат добри чувства еден на друг.

На крајот тие 18 години минуваат многу брзо. Ако татковците понекогаш се губат во тешки моменти, тогаш мајките делуваат како поддршка и помагаат при враќањето на седлото, како што несомнено треба да биде и во спротивниот случај.

Сè што навистина треба да направат татковците е да бидат присутни, понекогаш да застанат и да го набљудуваат секојдневјето со децата. Да сфатат дека ниту еден од овие моменти не е всушност мал; секој од нив претставува темел на особеноста на нивното дете, пишува Fatherly.

[better-ads type='banner' banner='999' ]