Како тироидната жлезда влијае на плодноста?

Меѓу различните закани за плодноста, нарушувањата на тироидната жлезда се веројатно најлесни за препознавање и лекување. Со соодветна терапија и редовни медицински прегледи, ќе можете да имате нормална бременост и здраво бебе.

0
211

Тироидната жлезда е една од многуте жлезди во нашето тело сместена во вратот, а некои дури и не знаат дека е таму. Оние кои се свесни за нејзиното постоење се всушност оние кои имаат проблеми со таа жлезда и хормоните што ги лачи. Ако тироидната жлезда не ја работи својата работа правилно, можеби нема да можете да забремените или да имате здрава бременост. Тироидната жлезда произведува голем број на хормони, од кои најважен е тироксинот (Т4) кој влијае на метаболизмот.

Ако Т4 се произведува повеќе, скоро секоја клетка во телото ја зголемува брзината со која ја извршува својата работа, вклучувајќи го и срцето што чука побрзо под влијание на Т4. Спротивно на тоа, кога нивото на Т4 опаѓа, метаболизмот се забавува. Идеално, телото одржува совршено ниво на Т4 хормон, а со тоа и совршена стапка на метаболизам.

Најчестите нарушувања на тироидната жлезда се карактеризираат со премногу производство на хормон Т4 (хипертироидизам) или премалку Т4 хормон (хипотироидизам). Симптомите се одразуваат со премногу брз или премногу бавен метаболизам. Во зависност од тоа колку е сериозна нерамнотежата, симптомите можат да бидат суптилни и состојбата да не се открие со години, а во некои случаи лекарите едноставно не ги забележуваат симптомите.

Хипотироидизам

Хипотироидизам, намалена функција на тироидната жлезда, е најчестото нарушување на тироидната жлезда. Забавениот метаболизам може да се манифестира како запек, потешка менструација, зголемување на телесната тежина, намален апетит, летаргија, депресија, когнитивни проблеми, замор, сува кожа, нетолеранција на студ или болки во мускулите. Некои пациенти имаат различни симптоми кои се разликуваат по нивната тежина.

Хипотироидизмот може да предизвика неплодност со спречување на овулацијата, дури и кога менструацијата е редовна. Жените на кои не им е дијагностициран хипотироидизам имаат зголемен ризик од спонтан абортус. Дури и жените со хипотироидизам чија функција на тироидната жлезда е стабилизирана со лекови треба внимателно да се следат. Метаболизмот се зголемува за време на бременоста и често тироидната жлезда не може да држи чекор.

Некои жени со премалку активна тироидна жлезда може да имаат зголемено ниво на пролактин, хормон кој го стимулира производството на мајчино млеко. Вишокот на пролактин може да го отежне зачнувањето и да ја спречи овулацијата. Покрај тоа, хипотироидизмот може да доведе до проблеми со лутеалната фаза. Лутеалната фаза се јавува во втората половина на менструалниот циклус и трае од овулација до менструација. Обично трае од 12 до 16 дена, но ако лутеалната фаза трае пократко од десет дена, ќе се појави проблем со плодноста бидејќи нема да дојде до секрециска трансформација на слузницата на матката.

Хипертироидизам

Со хипертироидизам, тироидната жлезда станува хиперактивна и метаболизмот работи премногу брзо. Знаци на хипертироидизам вклучуваат: чести столици, губење на тежината, нередовни менструации, зголемен апетит, несоница, нервоза, треперење на рацете и засилено чукање на срцето.

Една честа причина за хипертироидизам е Грејвсовата болест, автоимуна болест која влијае на целата тироидна жлезда. Без оглед на причината за хипертироидизам, резултатот понекогаш може да биде прекин на овулацијата и неплодност. Ако жената со хипертироидизам успее да забремени, постои ризик од спонтан абортус или фетална смрт.

Нарушувањата на тироидната жлезда лесно се откриваат со неколку едноставни тестови на крвта кои го мерат нивото на тироидните хормони Т4 (тироксин) и ТСХ (стимулирачки хормон на тироидната жлезда). TSH дејствува како термостат, произведен од хипофизата и ја регулира функцијата на тироидната жлезда. Нивоата на овој хормон, исто така, може да станат премногу високи или премногу ниски, бидејќи хипофизата се обидува да компензира за премногу брза или премногу бавна функција на тироидната жлезда.

Хашимотов тиреоидитис

Исто така, постои тест на крвта со кој се проверува присуството на антитела на тироидната жлезда. Високото ниво на овие антитела е типично за болест на тироидната жлезда наречена Хашимото тиреоидитис (синдром), што секогаш резултира со хипотироидизам. Класифициран е како автоимуна болест, бидејќи телото се свртува против себе, создавајќи антитела кои ги напаѓаат клетките на тироидната жлезда и го забавуваат производството на тироидните хормони.

Ако тироидната жлезда е недоволно активна, вашиот лекар ќе ви препише некоја форма на синтетичка верзија на хормонот. Во случај на хиперактивна тироидна жлезда, некои форми на терапија функционираат со забавување на лачењето на тироидните хормони. Радиоактивниот јод во суштина го забавува производството на хормони, но не треба да го користат жени кои се веќе бремени.

Меѓу различните закани за плодноста, нарушувањата на тироидната жлезда се веројатно најлесни за препознавање и лекување. Со соодветна терапија и редовни медицински прегледи, ќе можете да имате нормална бременост и здраво бебе.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]