Во Хрватска се иницира прекинување на групното мерење на ученици во училиштата

Групното мерење е извор на голем стрес за многу девојчиња и момчиња и е причина за срам, споредба и дискриминација“, наведуваат од иницијативата за укинување на оваа практика во хрватските училишта. Што мислите за оваа иницијатива? Како се спроведува мерењето на учениците во нашите училишта?

0
137

Центарот за нарушувања во исхраната БЕА во Хрватска ја покрена иницијативата за ставање крај на практиката на групно мерење на учениците во основните и средните училишта.

„Групното мерење е извор на голем стрес за многу девојчиња и момчиња и е причина за срам, споредби и дискриминација“, наведуваат тие.

Наместо групно мерење, тие се залагаат за индивидуално мерење во училиштата. Веруваат дека ова ќе им овозможи на децата и младите да поминат помирно низ чувствителните години на растење, во кои допрва почнува да се гради позитивна врска со сопственото тело.

Д -р Натко Бек, специјалист за радиологија во Детската болница во Сребрњак, вели дека групното мерење во училиштата е срамно.

„Немав поим за тоа. Не разбирам како тоа можело да биде добра идеја за некого! Можеби само сакале да ја одредат тежината на одделението, навистина не знам. Гриж за здравјето на децата водат и педијатрите и училишната медицина и ЛОМ! Мерењето едни пред други може да излезе многу погрубо од соблекувалните, а сите видовме како може да биде. Тоа треба под итно да се исфрли од училиштата! Целосно го поддржувам укинувањето на групното мерење, само предизвикува штета“, напиша д -р Бек на Фејсбук.

Центарот БЕА испратил писмо до Министерството за наука и образование и го градската канцеларија за образование на Град Загреб. Досега, неговата иницијатива е поддржана од градската канцеларија за образование на Град Загреб.

„Препораката за индивидуално мерење ќе влезе во есенските стручни собири за наставниците по физичко образование во Загреб. Им благодариме за нивниот брз одговор и заштита на приватноста и достоинството на секој ученик”, додаваат од Центарот БЕА и ги поддржуваат локалните иницијативи во други градови и окрузи со цел истите препораки да бидат усвоени во сите училишта во Хрватска.

Што мислите за оваа иницијатива? Како се спроведува мерењето на учениците во нашите училишта?

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]