Агресивното дете на игралиште, станува агресивен возрасен во општеството

Ако на тригодишна возраст ве научат дека први ќе се спуштите по лизгалката со туркање и агресија, тогаш до 30-тата година ќе бидете еден од оние кои со тупаници и лакти први влегуваат во метрото или во автобус.

0
111
Фото: Freepik

Детството е тема на која психолозите секогаш најмногу се осврнуваат. Тие веруваат дека повеќето проблеми на возрасните доаѓаат од детството. Тоа е затоа што во првите години од животот, човекот го гради својот однос кон светот, како и неговиот карактер во целина. Персонализацијата е процес кој главно се остварува преку пораките што ги добиваме од родителите, најблиските, наставниците, пријателите.

Затоа, од големо значење е детето да ги добива вистинските пораки од најраното детство за да ги добие вистинските критериуми за добро и лошо, добро и зло. Важно е да се разбере дека детето, дури и на игралиштето, е ставено во мал модел на општеството и светот во кој живееме. На игралиштето има правила, напишани и непишани, кои мора да се почитуваат.

Не е добро кога вашето дете малтретира животно.

Не е добро кога детето се турка во редот за лизгање, ниту е добро да го турка детето пред него за да го побрза.

Не е добро кога вашето дете удира друго дете.

Не е добро кога вашето дете зема играчки од други деца без да ги побара.

Не е добро кога вашето дете им фрла песок во очите на другите.

Не е добро кога вашето дете ја користи лулашката половина час, иако другите деца чекаат ред.

Не е добро ако вашето дете не знае кога да каже „извини“.

Најмногу не е добро што такви работи се случуваат пред родители, баби и дедовци, кои никако не се мешаат и не го учат детето на правилно однесување. Децата не можат да знаат што е правилно, а што не, ако не им се каже. Децата не можат да се образуваат затоа што не ги знаат критериумите за добро воспитување, трпение, сочувство, внимание кон другите, споделување на заедничка територија со другите, освен ако не научат да го прават тоа.

Ако на тригодишна возраст ве научат дека први ќе се спуштите по лизгалката со туркање и агресија, тогаш до 30-тата година ќе бидете еден од оние кои со тупаници и лакти први влегуваат во метрото или во автобус.

Игралиштето е свет што децата го познаваат. Таму, тие градат многу од своето однесување меѓу другите и се подготвуваат за подоцнежниот живот во друштво на возрасни. Родители, ако сте ги научиле децата да бидат љубезни со другите и ако знаат дека нема секогаш да го добијат тоа што го сакаат, тогаш сте направиле прекрасна работа.

[better-ads type='banner' banner='999' ]