Mора да го знаете ова! Детални упатства за самопреглед на градите (ВИДЕО)

Самопрегледот на градите е важен дел од здравјето на секоја жена и игра голема улога во раното откривање на промените и болестите на градите. Ви носиме детални упатства како да направите самопреглед

0
123

Ракот на дојката е најчестиот тумор кај жените. Ако болеста се открие во доволно рана фаза, шансите за закрепнување се високи, така што редовните превентивни прегледи се клучни во превенцијата на оваа малигна болест. Самопрегледот на градите е важен дел од здравјето на секоја жена и игра голема улога во раното откривање на промените и болестите на градите.

„Мудро е секоја жена сама да научи да ги познава своите гради и да ги препознае промените што може да настанат. Самопрегледот е најлесен за изведување и е најсигурен по менструацијата, бидејќи тогаш градите „мируваат“. По овулацијата, заради хормонални промени и високи нивоа на хормони, ткивото на жлездата „отекува“, па промените потешко се забележуваат“, објаснуваат експертите.

Самопрегледот треба да биде детален и редовен, и секоја жена сама може да забележи одредени промени во градите што може да укажуваат на проблеми. Но, тоа не е замена за специјалистички преглед, мамографија или ултразвук на дојка, туку само квалитетен додаток, имајќи предвид дека временските интервали помеѓу специјалистичките прегледи се од неколку месеци до две години.

Градите се орган изграден од жлездести структури и се многу зависни од хормоналниот статус, што значи дека кај повеќето жени тие се многу поистакнати во пресрет на менструацијата. Таканаречените грутчиња, исто така, се менуваат во зависност од хормоналниот статус. Затоа, се препорачува самопрегледувањето секогаш да се изведува во иста фаза од циклусот, пред крајот или веднаш по менструацијата, во фаза кога градите се опуштени. Важно е да знаете дека секоја жена најдобро ги чувствува своите гради и најдобро може да ги почувствува и препознае промените.

Со упорно допирање, секоја жена може да ги запознае сите грутчиња за да може да ја почувствува секоја нова промена меѓу нив. Иако повеќето нови промени, за среќа, не се рак, туку најчесто цисти или други форми на мастопатија, секоја новооткриена промена бара дополнителен специјалистички третман (ултразвук, мамографија, цитопункција …).

Инструкции за самопреглед

Инспекција

Секоја града треба добро да се погледне, огледалото многу помага, треба да обрнете внимание на изгледот на кожата и брадавиците, подвижноста на градите при кревање на двете раце, особено подвижноста и изгледот на кожата при движење на секоја дојка во различни насоки.

При испитување на десната града, десната рака е подигната над главата, а со левата, која е поставена над брадавицата за да не ја затскриеме кожата од погледот, ги поместуваме долните делови на десната дојка во различни насоки и следиме дали има каква било промена на кое било место на кожата, дали постои нешто што ги влече или турка градите или кожата и дали кожата се напнува преку нешто. Потоа го повторуваме истото дејство со левата дојка.

Палпација

Вториот дел од самопрегледот е допирање. Најдобро е градите да се допираат и седејќи и лежејќи, бидејќи некои промени подобро се забележуваат додека седите, а други кога лежите.

Најдобро е да ги споите прстите за да ја зголемите површината на допир и да ја избегнете можноста мали грутчиња да ви побегнат пред раширените прсти. Најдобро е да го направите ова додека градите се влажни, во када со гел за туширање или надвор од кадата да ги подмачкате со млеко или масло за тело.

Секој дел од дојката треба да се палпира прецизно и темелно, потоа целата дојка, во правец на стрелките на часовникот и спротивно од стрелките на часовникот. Една насока во никој случај не е доволна за различно наредените структури во градите добро да се напипаат, почувствуваат и да се запомни нивниот распоред. Ова е токму причината зошто треба да го почувствувате секој дел од дојката од што е можно повеќе насоки, така што секоја структура доаѓа под вашите прсти од што е можно повеќе насоки.

Лимфни јазли

Прегледот најдобро се прави додека се капете. Кога ги испитувате пазувите, прво кренете ја раката над главата, сапунирајте ги пазувите, а потоа допрете ги со јаготките од другата рака. После тоа, раката треба да се спушти за да се релаксираат мускулите, а потоа со врвовите на прстите треба да се испипа под мускулите и да се види дали има нови грутки што треба да му ги покажете на докторот.

Исцедок од градите

Појавата на исцедок може да сигнализира сериозна болест на дојката. Неопходно е да се притисне целата дојка два до три пати со движења како на пример кога се измолзува млеко и да се види дали има исцедок. Секоја појава на исцедок треба да се пријави кај докторот.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]