Цвеклото е меѓу најздравите зеленчуци, а особено е добро за крвната слика. Цвеклото често се додава како состојка во салати и супи, а исто така се користи и како природно средство за боење. Иако цвеклото е достапно цела година, сепак се смета за сезонски зеленчук. Покрај употребата на цвекло во исхраната, поточно на коренот (иако и лисјата може да се користат во исхраната), овој зеленчук е и корисен извор на сахароза.
Дознајте подолу зошто цвеклото е вистинскиот избор за бебето.
Цвекло за бебиња
Цвеклото за бебиња е добар избор затоа што содржи значителна количина калциум, калиум, па дури и витамин А. Витаминот А и калциумот играат голема улога во здравиот развој на вашето бебе.
Кога може да се воведе цвеклото во исхраната на бебињата?
Многу педијатри предлагаат воведување цвекло во исхраната на бебето на возраст од 8-10 месеци. Како и секогаш, препорачуваме прво да се консултирате со вашиот педијатар.
Храна која добро се меша со цвекло:
– јаболка
– бел компир
– грашок
– тиквички
– кафеав ориз
– леќа
– пилешко
– свинско месо
– тофу.
Цвекло – рецепти за бебиња
Пире од цвекло
Состојки:
– 1 свежо цвекло
Приготвување:
Измијте го и излупете го цвеклото (претходно извадете ги зелените врвови!). Потоа исечкајте го цвеклото на мали парчиња. Цвеклото може да го готвите на пареа или во малку вода додека не омекне. Не ја чувајте и не ја користете водата во која се варело цвеклото за да се разреди кашата, бидејќи содржи нитрати. Испасирајте го свареното цвекло и изгмечете го за да направите пире. Додадете колку што е потребно вода за да постигнете мазна текстура.
Пире од цвекло и компир
Состојки:
– 1 чаша варено пире од цвекло
– 2 чаши пире од компири
Приготвување:
Измешајте ги пирето од цвекло и компир за да добиете компактна смеса. Додадете 1/2 чаша меко варени моркови, ситно исецкани (за постари бебиња).
Печено цвекло и ориз
Состојки:
– 2 чаши зготвено исечено цвекло
– 3 чаши варен ориз
– 1 мала коцка кромид
– 1 чаша варено сечкано пилешко или мисиркино
– 1/2 чаша пилешка супа
– 3 жолчки
– малку млеко или 1/4 чаша полномасен јогурт
– зачини по желба
Приготвување:
Измешајте ги цвеклото, оризот, кромидот и пилешкото или мисиркиното месо во соодветен сад и добро измешајте.
Додадете млеко (или јогурт) и жолчките и промешајте.
Подмачкајте ја тавата со маслиново масло, и рамномерно распоредете ја смесата во оваа тава.
Печете на 180 C околу 50 минути до 1 час. Извадете го садот од рерната и оставете го да стои 5 минути пред да го сервирате.
Фото: Unsplash