Хељдата е храна богата со хранливи материи, и има малку калории, а богата е и со витамини и минерали. Како интегрална „псевдо“ житарка, хељдата е таква храна што претставува здрав извор на калории.
Како необработена житарка, гризот од хељда е здрав извор на јаглехидрати. Вашето тело ги користи јаглехидратите во храната, како што е хељдата, како извор на енергија за поддршка на нормалните функции на телото и физичката активност.
Во споредба со другите житни култури, хељдата содржи голема количина протеини. Иако е богата со протеини, сепак, сварливоста на нејзините протеини може да биде мала, па затоа не треба да се потпирате на хељдата како единствен извор на протеини. Таа исто така има и многу мала содржина на маснотии.
Хељдата содржи голем број на есенцијални витамини и минерали, кои на вашето тело му се потребни за добро здравје, вклучувајќи витамини од групата Б, фолна киселина, бакар и цинк. Комплексот витамини Б е група од осум витамини кои помагаат во претворање на храната што ја јадеме во енергија. Фолната киселина е еден од витамини Б, кој исто така му помага на телото да создаде нови клетки. Соодветно внесување на бакарни минерали спречува невродегенеративни заболувања. Консумирањето доволно цинк помага во борбата против болести преку зајакнување на имунитетот.
Кога можете да воведете хељда во исхраната на вашето бебе?
Можете да ја воведете хељдата во исхраната на вашето бебе кога ќе наполни 8 месеци.
Како се готви хељдата за исхрана на бебињата?
Кога готвите „хељда во прав“ за домашна каша за бебиња, користете 1/4 чаша хељда во 1-2 чаши вода – повеќе или помалку, како што ви одговара. Клучот е да се меша постојано за време на варењето, за да се избегне згрутчувањето.
Рецепти од хељда за бебиња
Храна која добро оди со хељдата:
– овошје (авокадо, праски, итн.)
– зеленчук
– јогурт
– месо
Каша од хељда
Состојки:
– 2 чаши вода
– 1 чаша хељда во прав
Приготвување:
Истурете 2 чаши вода во сад и варете додека не зоврие. Додадете ја хељдата, промешајте додека не зоврие, а потоа намалете ја температурата. Кашата од хељда за бебиња се готви околу 15 минути, со повремено мешање. Послужете ја кашата самостојно или измешајте ја со овошно пире. Додадете малку јогурт за да направите кремаста каша. Можете дури да додадете млеко од соја за да ја оладите и да ја разредите.
Каша од хељда со печурки и кромид
Состојки:
– 1 чаша неварена хељда
– 2 лажици путер
– 1/2 чаша исечка кромид
– 1/2 чаша исечкани печурки
– 2 лажици мелен свеж магдонос
Приготвување:
Стопете го путерот во голема тава и испржете ги кромидот и печурките. Подгответе каша од хељда според горенаведениот рецепт, додавајќи динстан зеленчук додека не се додаде целата течност и не се елиминира целиот дополнителен путер. Пред сервирање, изматете ја кашата со вилушка и поросете со магдонос.
Фото: Pixabay