Урмите за бебиња и деца се една од многу здравите намирници, а може да ги внесете во исхраната на вашето бебе од навршени шест месеци (освен ако не е поинаку препорачано од педијатар).
Урмите се полни со енергија и се одлична храна што детето треба да ја вклучи во исхраната кога ќе почне да јаде цврста храна. Тие се добар извор на минерали како што се железо, калциум, натриум, фосфор, магнезиум, калиум и цинк. Тие исто така содржат витамини како тиамин, рибофлавин, ниацин, фолати, витамини А, Б6 и витамин К.
Зошто урмите за бебиња и деца се добар избор:
Ги релаксираат цревата и делуваат против запек
Тие се богат извор на железо и спречуваат анемија кај бебињата
Богати се со минерали како калциум, калиум и магнезиум, како и витамин А.
Добар извор се на диетални влакна.
Урмите се исто така добар извор на шеќер и растителни влакна. Познато е дека едноставните шеќери, вклучувајќи фруктоза и декстроза, присутни во зрелите урми, обезбедуваат моментална енергија.
Дали може да се даваат урми на бебиња е прашање што го поставуваат повеќето мајки. Урмите се „здрави за срцето“ и се прилично хранливи, па затоа може да се внесат во исхраната на бебето, бидејќи овие хранливи состојки му помагаат на бебето да расте. Урмите ги обезбедуваат основните хранливи материи потребни за раст на бебето, кое млекото само по себе можеби не може да ги обезбеди.
Кога да воведете урми во исхраната на вашето бебе?
Обезбедување на точна количина на хранливи материи и постигнување балансирана исхрана е исклучително важно за континуиран раст и развој на бебето. Затоа, откако бебето ќе достигне одредена возраст, треба да го дохранувате со храна како урмите – што ги задоволува основните потреби за хранливи материи. Бебињата можат да почнат да јадат урми кога имаат околу 6 месеци или откако ќе започнат да јадат цврста или полуцврста храна.
Урми за бебиња – рецепти
Рецепт за сируп од урми за бебиња
Состојки:
– 1/2 кг урми
– вода по потреба
Приготвување:
Измијте ги урмите и исечете ги на мали парчиња за да го намалите времето за готвење. Ако користите урми со семки, прво отстранете ги семките. Ставете ги исечканите урми во тенџере за готвење и додадете вода за да ги натопите целосно. Оставете да зоврие на средна топлина додека не добиете густа, сирупна конзистенција на течност. Исклучете ја ринглата и оставете да се излади. Истурете го сирупот од урми во стаклена тегла и затворете ја со цврст капак.
Овој сируп можете да го користите за засладување на храната за бебиња, користејќи 1 лажичка по оброк.
Овес, круша, урми и каранфилче
Состојки:
– 2 круши
– 1/4 чаша овесни снегулки
– 3 урми
– 1/4 лажиче мелени каранфилчиња
– 1 чаша вода
Приготвување:
Излупете ги и исечкајте ги крушите на мали парчиња.
Измешајте ги исечканите круши, овесните снегулки, водата и каранфилчето во тенџере за готвење и варете ги на средно-тивок оган 10-15 минути или додека крушите не омекнат.
Во меѓувреме, ставете ги урмите во мал сад и покријте ги со многу топла вода. Потопете ги вака 10 минути.
На крај, измешајте ги сите состојки во блендер и мешајте додека не ја достигнете саканата густина на кашата. Доколку е потребно, можете да додадете од водата во која сте ги натопувале урмите.
Оваа каша ќе трае 4 дена во херметички затворен сад во фрижидер или 3 месеци во замрзнувач.
Фото: Freepik