Зошто е кивито толку добро за бремени жени?

Кога станува збор за овошје што може да ви помогне да забремените, на прво место се споменува кивито. Бидејќи има високо ниво на фолна киселина ги зголемува шансите за забременување и го намалува ризикот од спонтан абортус.

0
167

Кивито е за многумина омилено овошје поради својот единствен вкус. Тој е полн со витамин Ц и е одличен за здравјето, особено за бремените жени. Еве зошто.

Кога станува збор за овошје што може да ви помогне да забремените, на прво место се споменува кивито. Бидејќи има високо ниво на фолна киселина ги зголемува шансите за забременување и го намалува ризикот од спонтан абортус.

Исто така, многу бремени жени добиваат фолна киселина да ја консумираат на почетокот на бременоста, бидејќи е важна за правилен развој на детето и неговото здравје. Таа е член на семејството на витамини Б и е клучен нутриент кога станува збор за развој и одржување на растот на клетките. Редовното и правилно консумирање на фолна киселина спречува дефекти во развојот на детето.

Влакна

Бременоста, покрај многу прекрасни работи, носи со себе проблеми со запек, па дури и хемороиди. Диеталните влакна кои се наоѓаат во кивите се одлични за спречување на овие проблеми. Со секојдневно консумирање киви, можете да спречите проблеми како што се гасови, гадење и дигестивни проблеми.

Извор на здравје

Кивито за бремени жени е исто така добро затоа што е полно со антиоксиданси, со чија помош се борите против слободните радикали кои се акумулираат во вашето тело. Бременоста може да биде навистина проблематична и ви се чини дека сте постојано уморни и како да сте слаби и болни. Ова е, од една страна, нормално, но неопходно е речиси двојно да се зајакне организмот, бидејќи здравите мајки раѓаат здрави деца. Кивито се бори со разни инфекции и болести кои можат да ве нападнат и го зајакнува имунитетот. И бидејќи е богато со витамини Ц и Д, ги зголемува нивоата на енергија и го согорува вишокот маснотии.

Само внимавајте при купувањето киви да не биде меко и застоено. Излупете го и исечкајте го во овошни салати, изедете го свежо, излупено или со лажица.

Ако веќе земате фолна киселина, консултирајте се со лекар пред да преминете на поактивно консумирање на киви.

Што се однесува до зеленчукот, нутриционистите во бременоста особено препорачуваат внесување цвекло, свежо, рендано во салата, варено или печено.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]