Блендирањето на храната не е толку здраво

Блендираната храна може да предизвика нагол скок на шеќер и инсулин во крвта. Истражувањата потврдиле дека многу процеси во дигестивниот тракт се активираат само кога џвакаме.

0
383

Дали поради помодарство или пак поради постојаната трка по здрав начин на живот, кои често може да ги одведе луѓето во погрешна насока, многумина повеќе не јадат од чинија, туку консумираат храна од чаша, затоа што класичните оброци ги замениле со блендирани. Уверени се дека на тој начин добиваат повеќе хранливи состојки од намирниците, а со самото тоа и поздрав оброк. Дали е баш така?

Докторката Ивана Шарац, научник во областа на исхраната на Институтот за медицински истражувања во Белград, во интервју за српскиот весник „Новости“ објаснува кои се предностите и мааните на блендираната храна и на течните оброци:

-Блендирањето на храната, како и цедењето на намирниците, ги разорува клеточните ѕидови и ослободува хранливи материи од различни соединенија, со што ги прави подостапни за искористување, односно варење и ресорпција. Течната, односно блендираната храна, побрзо поминува низ дигестивниот тракт, подостапна им е на ензимите, има подобар контакт со цревниот епител, па и нивната ресорпција е побрза и поефикасна.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

[better-ads type='banner' banner='999' ]