Што им е најпотребно на тинејџерите од нивните родители?

Тоа е време кога тинејџерите се обидуваат да сфатат што сакаат да станат во иднина и бараат дополнителна поддршка од нивните родители. Еве неколку работи што родителите можат да ги направат.

0
256
Фото: Pexels

Тинејџерските години се најтешки и за децата и за родителите. И двете страни се соочуваат со предизвици во разбирањето на мислите на онаа другата, што може да ја наруши нивната врска.

Тоа е време кога тинејџерите се обидуваат да сфатат што сакаат да станат во иднина и бараат дополнителна поддршка од нивните родители. Еве неколку работи што родителите можат да ги направат.

Покажете интерес за нивните интереси

Не мора да знаете сè за хобито на вашето дете. Само покажете интерес и учествувајте колку што можете повеќе за да ги поддржите.

Охрабрете ги

Наместо да ги критикувате вашите тинејџери, поттикнете ги да ги следат нивните соништа. Пофалете ги за најмал труд.

Поминувајте време со нив

Најдете време за вашиот тинејџер. Однесете го на ручек или гледајте заедно филм. Тоа нека ви стане навика.

Дајте им шанса да бидат независни

Дајте им на тинејџерите слобода да управуваат со сопствените животи. Не се мешајте без нивна дозвола. Понекогаш најдобро ќе учат од сопствените грешки.

Прашајте ги што планираат

Наместо да кажете што очекувате од нив, прашајте ги за нивниот план. Што сакаат да станат и што прават за да се случи тоа?

Понудете совет

Ако вашето дете дојде кај вас со проблем, понудете му совет наместо да го критикувате или осудувате.

Кажете им дека ги сакате

Кажете им на вашите деца дека ги сакате и им верувате во секоја ситуација. Ова ќе ви помогне да ја зајакнете врската и вашиот однос.

[better-ads type='banner' banner='999' ]