Социјална анксиозност: Што треба да знаете?

Луѓето се природно социјални суштества и повеќето од нас имаат силна потреба за поврзување со другите. Но, токму оваа потреба може да биде самата причина за социјална анксиозност...

0
287

Ако почувствувате социјална анксиозност, веројатно сте веќе свесни за влијанието што критиката или одбивањето може да го имаат врз вас. Во својата суштина, социјалната анксиозност вклучува длабока загриженост за тоа како сме перцепирани од другите – и често вклучува страв од критикување или отфрлање.

Луѓето се природно општествени суштества и повеќето од нас имаат силна потреба за поврзување со другите. Сепак, токму оваа потреба може да биде самата причина за социјална анксиозност, заради стравот дека нема да бидеме прифатени што парадоксално може да не оддалечи од општествениот ангажман.

Добро е да се има на ум дека скоро секој до одреден степен доживува социјална анксиозност, особено во ситуации како онаа – да се биде во нова социјална група или при прва средба со луѓе.
Дури кога таа анксиозност ќе почне да влијае на вашиот секојдневен живот (на пример, избегнување социјални функции, пропуштање работа), можеби ќе треба да се реши.

Добра почетна точка е да се разберат некои од вообичаените причини за социјална анксиозност и причините што го отежнуваат нејзиното надминување.

Од каде доаѓа социјалната анксиозност?


Како и со многу предизвици за менталното здравје, социјалната анксиозност често се развива од комбинација на фактори поврзани со вашите
инхерентни, вродени особини (природа) и вашата историја и опкружување (воспитување).

На пример, некој кој е природно чувствителен или срамежлив и исто така е изложен на негативни социјални искуства рано во животот, како што е малтретирањето на училиште, може да биде изложен на ризик да развие социјална анксиозност. Иако раните искуства можат да бидат особено влијателни, социјалната анксиозност може да се развие во секој момент од животот – како на пример кај некој кој веќе се бори со самодоверба и доживува недостаток на поддршка на работа.

Постојаниот недостаток на социјална поддршка, или повторените искуства на критики и отфрлања, може да доведат до длабоки стравови и несигурности околу социјалната интеракција, заедно со тенденцијата да се биде на висока готовност во такви ситуации.

Некои непосредни предизвикувачи на социјална анксиозност обично вклучуваат:

да се биде во нови социјални средини,
запознавање,
кога мора да разговарате на забави или настани,
ситуации кога треба да се претставиме добро,
или други
ситуации каде што може да се чувствуваме набљудувани и осудувани.
Некои луѓе може да се чувствуваат непријатно кога јадат пред други, а
кај многу луѓе, правењето грешки или кажувањето погрешна работа може да предизвика силни чувства на вознемиреност.

Што ја одржува социјалната анксиозност?
Вообичаен одговор на секаков вид на анксиозно чувство е да се избегне она што го предизвикува чувството.

Луѓето кои доживуваат социјална анксиозност честопати ќе се држат настрана од ситуации кои ги предизвикале овие чувства кон нив во минатото.

Звучи едноставно, нели?

Само немојте да се ставате во ситуации што ви прават да ви биде непријатно и ќе бидете во ред!

Сепак, овој пристап веројатно ќе предизвика два големи проблеми.

Прво, како што беше споменато претходно, избегнувањето на социјалната интеракција може да предизвика да ја занемариме нашата основна потреба за социјална поврзаност, што може да доведе до други предизвици за менталното здравје.
Второ, повлекувањето од општествените активности може да ги зајакне нашите стравови и да не направи уште почувствителни, бидејќи ни ја ограничува можноста да имаме попозитивни социјални искуства кои би можеле да помогнат да се изгради нашата самодоверба.

Што помага при социјална анксиозност?

Постојат низа техники кои можат да бидат ефективни за управување со социјалната анксиозност.

Може да биде корисно да започнете со учење како да се смирите за време на моменти на интензивна анксиозност, како што е користење на методи на дишење и релаксација.

Откако ќе ги дознаеме основите за тоа како да се опуштиме, корисна техника е онаа што психолозите ја нарекуваат терапија со изложеност. Оваа техника вклучува постојано ставање во социјални ситуации додека не се навикнеме на нив и не исчезне нашата анксиозност.

Ова можеби не звучи многу пријатно, но дозволувањето позитивни социјални искуства може да биде ефикасен начин да го научиме нашиот мозок дека овие ситуации не се толку лоши како што изгледаат.

Исто така, може да биде корисно да научиме како да ги идентификуваме некорисните мисли и самокритиките кои можат да придонесат за нашето искуство со анксиозноста и да најдеме подобри начини да разговараме со себе.

Конечно, многу луѓе кои доживуваат социјална анксиозност се борат да зборуваат за своите потреби и често тоа може да биде корисно. Учењето како да се комуницира наметливо може да биде вредна стратегија за управување со овие грижи.

Ако социјалната анксиозност влијае на вашиот живот, може да биде корисно да побарате совет од општ лекар или лекар за ментално здравје.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]