Породилното отсуство не е одмор

За жал, често слушаме приказни од вработени кои го споредуваат породилното отсуство со одмор. Една мајка решила да му стави крај на тоа ...

0
104
Фото: Unsplash

Вработените кои немаат деца често ги сметаат вработените кои земаат породилно отсуство како некои кои одат на платен годишен одмор. Сепак, родителите многу добро знаат дека тоа не е ни блиску до вистината. Тие денови се исцрпувачки – ментално, физички и емоционално исцрпувачки. И тие сигурно не се одмор. Ова го истакнала Ана Вајтхаус на Линкедин, најголемата професионална социјална мрежа.

Таа сликовито го опиша породилното отсуство. „Породилното или татковското отсуство не е одмор, тоа не е убава пауза и не е слободно време. Тоа е опоен коктел на исчекување, очекување, пристигнување и преживување. Тоа е враќање во првобитната состојба и движење меѓу затнатите млечни канали, конци и крвави чаршафи“, напишала таа.

Иако родителството е невозможно да се генерализира, секоја мајка може барем малку да се идентификува со овој опис на породилното отсуство. Ана потоа објаснила дека за разлика од повеќето работни места, родителството е „работа“ која трае 24 часа на ден. „Потребни сте. Секоја секунда сте потребни – ако не лично, тогаш психички. Тоа е работа. Нема боледување. Нема правична плата. Тоа е најпривилегираната позиција на светот, но треба да го вложите секој дел од себе. Тоа е најчистата среќа. Тоа е „Најголемиот контраст. Тоа е животот во неговата најчиста, најгрда, зачудувачки убава форма, што ги става другите над вашата глад, над вашата исцрпеност, над вашите потреби. Ја одгледува следната генерација“, вели таа.

Мајчинството значи и месеци на лишување од сон, со непријатни физички симптоми како што се инконтиненција и болни, испукани брадавици. Никогаш не сме слушнале за толку тежок одмор. Тука се и емотивните подеми и падови со кои се соочуваат многу новопечени мајки. Затоа, следниот пат кога ќе слушнете несоодветна забелешка за тоа колку е убаво да се направи „пауза“ или „одмор“, кога некој ќе спомне породилно отсуство, тешете се со фактот дека мајките како Ана ја знаат вистинската борба и ја препознаваат силата што е потребна за да се биде мајка.

[better-ads type='banner' banner='999' ]