Овие зачини се непожелни во исхраната на бремените жени

Некои од нив го попречуваат правилниот развој на фетусот, додека други можат да предизвикаат спонтан абортус. Заради оваа причина, важно е да ги идентификувате и да ги отстраните од исхраната што е можно поскоро.

0
206

Општо правило е дека редовното консумирање кулинарски зачини е многу здрава навика. Тоа е затоа што тие се состојат од голем број фитонутриенти кои дејствуваат како природни антиоксиданти и помагаат да се спречат одредени сложени патолошки состојби.

Сепак, постои група кулинарски зачини кои не се пожелни за консумирање за време на бременоста бидејќи можат да предизвикаат компликации за здравјето на мајката и детето. Некои од нив го попречуваат правилниот развој на фетусот, додека други можат да предизвикаат спонтан абортус. Заради оваа причина, важно е да ги идентификувате и да ги отстраните од исхраната што е можно поскоро.

Зачините што треба да се избегнуваат за време на бременоста се наведени подолу.

Морско оревче
Оваа состојка содржи супстанција наречена миристицин, и може да предизвика здравствени проблеми доколку се консумира во прекумерни количини. Тие вклучуваат невролошки и психијатриски симптоми, како што е опишано во студијата објавена во списанието Complementary Therapies in Medicine.

Во која било фаза од животот, важно е да не ја надминувате неговата употреба. Сепак, за време на бременоста, најдобро е да се избегнува целосно. Со ова се избегнува и можно оштетување на фетусот.

Кајенска пиперка
Кајенскиот пипер не предизвикува негативни здравствени ефекти ако се консумира умерено. Сепак, можни се киселините и рефлуксот кои се типични за време на бременоста да се влошат, па најдобро е да се избегнува.

Цимет
Овој зачин обично им се препорачува на луѓе со метаболички заболувања, заради неговите хипогликемични својства. Меѓутоа, за време на бременоста, добро е да се намали неговиот внес бидејќи има релаксирачки ефект врз мазните мускули на матката (миометриум), а тоа може да предизвика спонтан абортус или предвремено породување кај бремени жени.

Ким
Кимот е уште еден зачин со абортивни способности доколку бремените жени го јадат во високи дози. Најдобро е да се избегне неговото присуство во исхраната, особено во концентрирана форма или во масла. Многу е побезбедно да го користите во форма на прав, ако сакате да го додадете при подготовка на одредени јадења.

Сладунец
Друг зачин што е забранет за време на бременоста е сладунец. Може да предизвика одредени промени во здравјето на детето во иднина, според истражувањето објавено во American Journal of Epidemiology.

Коморач
Коморачот може да предизвика спонтан абортус ако се консумира во високи дози, како и да доведе до срцеви аритмии и несоница. Иако нема цврсти докази за ова, најдобро е да го отстраните овој зачин од исхраната за време на бременоста.

Мајчина душица
Во текот на првите 3 месеци од бременоста, жените треба да ја контролираат консумацијата на мајчина душица, бидејќи може да настанат промени во развојот на феталните органи, процес кој се случува главно во текот на првото тримесечје.

Жалфија
Жалфијата може да предизвика артериска хипертензија, бидејќи содржи тујон меѓу своите состојки. Покрај тоа што ѝ погодува на оваа болест, оваа супстанца може да предизвика спонтани абортуси за време на бременоста, па затоа е најдобро да се избегнува целосно.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]