Ова се седум знаци на токсични баби и дедовци

Добрите баби и дедовци им даваат до знаење на децата дека родителите се главни, а токсичните секогаш ја наметнуваат својата волја.

0
350
Фото: Unsplash

И најдобрите баби и дедовци можат да ги изнервираат родителите. Постарите луѓе веќе поминале низ родителството и често мислат дека знаат сè. Што ако однесувањето на бабите и дедовците стане токсично? Односно, ако нивното однесување внесува многу стрес и негативност во вашето семејство?

Терапевтката Натали Капано за Fatherly откри кои знаци откриваат дека бабите и дедовците кои ве опкружуваат се токсични.

1. Се однесуваат насилно
Постојаното малтретирање е јасен знак за токсично однесување. Но, не е очигледно секое насилство. Вознемирувањето често се поврзува со гласни тонови и физичка доминација. Но, постојат посуптилни форми на малтретирање и методи на контрола, како што се навреди, осуда, малтретирање или исмевање.

„Тие би можеле намерно да ве навредат и да ве доведат во непријатна ситуација, без разлика дали го прават тоа суптилно или не“, истакнува Капано.

2. Внесуваат немир

Добрите баби и дедовци ги негуваат добрите односи во семејствата и ги зближуваат луѓето, а токсичните намерно внесуваат немир за да предизвикаат конфликти меѓу членовите на семејството.

„Тие можат да се обидат да ги свртат своите внуци против нивните родители или други членови на семејството“, вели Капано.

3. Градат лојалност со манипулации
Откако членовите на семејството ќе се скараат, токсичните баби и дедовци користат манипулативна тактика за да ги принудат да се натпреваруваат.

„Токсичните луѓе сакаат да имаат други на своја страна и сè третираат како борбена игра. Нивната крајна цел е да ја зголемат контролата врз сите околу нив и да ја зголемат лојалноста на оние кои се таканаречени победници”, објаснува терапевтката.

4. Избираат фаворити
Отровните баби и дедовци често избираат едно внуче кое го опсипуваат со љубов и внимание. Притоа, тие не се срамат од своите преференции. Терапевтката Ејми Армстронг вели дека токсичните баби и дедовци имаат навика да си играат со своите миленици и да се фалат со нив, додека ги занемаруваат другите.

5. Не почитуваат граници
Нема граници за токсичните баби и дедовци и не ги препознаваат правилата поставени од родителите.

„Ова вклучува и појавување ненајавено, инсистирање децата да ги поминат празниците со нив, ги обвинуваат внуците ако не ги бакнале или не ги гушнале“, тврди Капано, додавајќи дека ја ускратуваат наклонетоста ако не ја постигнат својата цел.

6. Го намалуваат авторитетот на родителите
Добрите баби и дедовци им даваат до знаење на децата дека родителите се главни, а токсичните секогаш ја наметнуваат својата волја.

7. Не се подготвени да го променат своето однесување
Капано вели дека со бабите и дедовците кои покажуваат токсични знаци на однесување треба да се седне и да разговара.

„Можеби ќе откриете дека тие не биле целосно свесни за нивното однесување и дека ќе почнат да го менуваат. Ако продолжат како порано и намерно одат спротивно на вашите желби, тогаш тие се токсични. Не можеме секогаш да ги натераме отровните луѓе да видат дека се отровни, и тоа е тажно. Преземете чекори во зависност од тоа како тие реагираат“.

 

[better-ads type='banner' banner='999' ]