Ова се најчестите теми за кои се расправаат брачните партнери

Децата се најважниот извор на конфликт за родителите, бидејќи тие се најважни за нив. Кога паровите имаат деца, тие не престануваат да зборуваат за нив. Во сите овие разговори, мајките и татковците ќе најдат за што да се скараат.

0
156

Колку и да се парите се поголем фактор во нашите животи и култура, според една студија предводена од Лорен Пап, продекан за истражување на Факултетот за човечка екологија на Универзитетот Медисон во Висконсин, тоа не е голем камен на сопнување меѓу сопружниците, а тоа важи и за сексуалниот живот околу кој двојките сигурно се расправаат, но го решаваат релативно лесно.

За да ги разработат обрасците, Пап и нејзините колеги анализирале 100 парови кои приватно ги запишувале своите кавги во дневници во текот на 15 дена. Еве список на најчестите расправии меѓу брачните парови со деца, од најретко застапената до најчестата тема.

Карактер

Без оглед дали е вашиот партнер премногу зборлив, срамежлив, па дури и нечувствителен, за мајките и татковците тоа не било толку важно во споредба со другите видови брачни конфликти. Кавгите околу карактерите изнесувале само 5,5 проценти од расправиите пријавени од мажите и 8,6 проценти од жените. Ова се одразува на други истражувања, кои сугерираат дека карактерот не е толку важен фактор како што мислат луѓето кога станува збор за избор на партнер.

Пријатели

Ако не можете да ги поднесете пријателите на вашиот брачен другар, тој не може да ги поднесе вашите пријатели или едноставно не ви се допаѓа она што го прават заедно, оваа борба за моќ е малку потешка за родителите. Кавгите околу пријателите сочинувале 7,1 проценти од брачните конфликти кај мажите и 8,1 проценти кај жените.

Интимност

Кавгите околу интимни односи и изразување на наклонетоста се важни за среќа во врската, но тие честопати имаат помала тежина, бидејќи паровите се справуваат со нив на конструктивен начин. Расправиите за ова изнесувале 7,9 проценти од вкупниот конфликт за мажите и 8,5 проценти од конфликтите за жените.

Лојалност

Посветеноста и интимноста функционираат на сличен начин бидејќи борбите за доверба и верност се логични, но се случуваат поретко отколку конфликтите околу работата, парите и децата. И кога ќе се појават овие конфликти, обично постои можност за квалитетно решение. Мажите разговарале за посветеноста само 8,2 проценти од времето, а жените 9,1 проценти од времето. Тешко е да се дојде до статистика за тоа колку парови остануваат заедно по неверството, бидејќи оние што изневеруваат ретко се искрени со истражувачите. Едно неформално истражување проценува дека некаде околу 15 проценти од паровите преживуваат и покрај неверството.

Роднини

Кавгите за роднините се слични на расправиите за пријателите, но тие се поинтензивни затоа што семејството е продолжение на сопственото јас и луѓето не го избираат тоа и ако врската не е особено токсична, тие обично не одлучуваат да го прекинат односот со семејството. Затоа дискусиите за поширокото семејство сочинуваат околу 10,7 проценти од расправиите за сопрузите и 11,9 проценти за сопругите. Овие расправии вклучуваат и трети страни кои придонесуваат во конфликтот, што ги прави уште попредизвикувачки. Сепак, значењето на овие расправии во голема мера се сведува на границите што паровите ги поставуваат со своите семејства.

Навики

Изненадувачки, но гласното џвакање, доцнењето или премногу гледање во телефонот ќе го надминат неверството на вашиот брачен другар во однос на конфликтот, но мажите информирале дека борбата со лошите навики изнесува 16,2 проценти од вкупните расправии, наспроти 17,1 проценти за сопругите.

Пари

Иако парите биле изворот на конфликтот што ја поттикнал првичната студија на Пап, податоците се рангирал точно во средината. Сопружниците изјавиле дека околу 18,3 проценти од нивните аргументи се однесуваат на трошоците, платите, сметките и другите финансиски прашања, наспроти 19,4 проценти од жените. Ова не значи дека конфликтите за пари не се лоши. Истражувањата покажуваат дека таквите конфликти се емоционално исцрпувачки и траат подолго и се решаваат поретко.

Работа

Бизнисот и парите се речиси поврзани во однос на зачестеноста на конфликтите, бидејќи се толку блиски. Аргументите поврзани со работата сочинувале 19,3 проценти од расправиите за мажите и 18,9 проценти за жените.

Слободно време

Релаксирачките активности како што се поминувањето на слободното време не делуваат како нешто околу кое би можеле да се кршат копјата. Сепак, како и за секој друг ресурс, колку помалку слободно време имаат луѓето, толку потешко се борат за тоа. Едно истражување покажало дека начинот на кој паровите го поминуваат слободното време може да има значително поголремо влијание врз задоволството од врската отколку што луѓето мислат. Квалитетното заедничко време е важно, но кога паровите се занимавале со активности во кои уживал само еден од нив, нивната врска страдала.

Комуникација

Различни стилови на комуникација, не слушање или игнорирање се вообичаени и значајни извори на конфликт. Дел од причините зошто комуникацијата учествувала со 21,1 проценти од конфликтите за мажите и 21,8 проценти од конфликтите за жените е тоа што мажите и жените се програмирани да комуницираат на многу различни начини. Иако жените се повеќе склони кон директност во изразувањето на своите емоции, мажите почесто се затвораат.

Домашни работи

Иако постојат докази дека домашните работи стануваат помалку напната тема за паровите откако децата ќе пораснат и ќе се иселат од дома, за родителите на малите деца, тие претставуваат 25,1 проценти од борбите за сопрузите и 24,1 проценти од жените. Но, поделбата на таквите обврски станала многу поголем извор на брачни конфликти за родителите сега отколку во претходните генерации, заради порастот на домовите со двојни приходи. Како што се повеќе жени влегуваат во работната сила, така и мажите стануваа се поотпорни на зголемувањето на уделот во домашните обврски.

Деца

Децата се убедливо најчестата и најзначајната тема за кавги меѓу сопружниците. 36,4 проценти од кавгите што ги имале сопрузите и 38,9 проценти од кавгите што ги имале сопругите за тоа како се однесуваат нивните деца, разликите во стилот на родителство, за начинот на дисциплинирање и други теми поврзани со воспитувањето деца. Се проценува дека споровите меѓу родителите придонесуваат за околу 20 проценти од разводите. Овој број се очекува да се зголеми во случаи кога децата се борат со некој вид ментална или физичка попреченост.

На крајот на краиштата, децата се најважниот извор на конфликт за родителите, бидејќи тие се најважни за нив. Кога паровите имаат деца, тие не престануваат да зборуваат за нив. Во сите овие разговори, мајките и татковците ќе најдат за што да се скараат.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]