Најчестите кавги по доаѓањето на бебето: Кој е поуморен?

Причина за повеќето кавги во првата година од животот на детето е докажувањето кој е поуморен и кој родител треба да станува ноќе, а 16 отсто од паровите исто така негодуваат и заради недостаток на секс.

0
150
Фото: Unsplash

Кога во семејството ќе пристигне бебето, животниот стил нагло се менува. Новите родители потоа наидуваат на неколку проблеми кои на крајот предизвикуваат кавги, кои пак предизвикуваат раскинување на дури една петтина од паровите во првата година од животот на детето.

Недостатокот на сон и секс, расеаноста и емоционалниот стрес се тест за заедничкиот живот, а ситуацијата ја влошуваат променетите односи со семејството, влошената меѓусебна комуникација и недостатокот на пари и општата исцрпеност.

Нема сон, нема секс

Половина од паровите се караат почесто од порано, а третина велат дека „тивката кавга“ може да трае и до пет дена. Причината за повеќето кавги во првата година од животот на детето е докажувањето кој е поуморен и кој родител треба да станува ноќе, а 16 отсто од паровите исто така негодуваат и заради недостаток на секс. Бројките покажуваат дека дури 86 отсто од родителите имале помалку секс откако добиле дете и чекале повеќе од два месеци за повторно да воспостават блискост во спалната соба. Нешто помалку од 20 проценти од родителите мислат дека нивниот партнер не им обрнувал доволно внимание од раѓањето на бебето, а 12 проценти се преоптоварени затоа што еден од партнерите притиска да водат љубов.

Сепак, на родителите најмногу им пречи недостатокот на сон. Додека страстите се разгоруваат под покривката со текот на времето, истражувањата покажаа дека човек не спие најмалку шест години како во времето пред да стане родител.

Мајките спијат еден час помалку, татковците 13 минути помалку

Просечното новороденче се буди три пати во текот на ноќта откако ќе пристигне дома. Првите три месеци се критични, но и подоцна децата се будат навечер и треба повторно да се заспијат или се болни, па и родителите спијат со прекини. И стресот и грижите земаат дел од сонот, но и емоционален данок во врската.

Мајките губат во просек околу 40 минути сон во текот на годината. Во првите три месеци по раѓањето, мајките спијат во просек еден час помалку, а татковците 13 минути помалку. Дури и кога децата имаат меѓу 4 и 6 години, времетраењето на спиењето на нивните родители било сè уште пократко – кај мајките околу 20 минути, а кај татковците околу 15 минути.

Типичните родители трошат 54 минути дневно обидувајќи се да го заспијат детето, што е речиси 14 дена во годината. Покрај тоа, тие пешачат по два километри на ден додека го нишаат бебето за да го смират, годишно „покривајќи“ растојание од 28 маратони или 1174 километри. Од исцрпеност, 11 отсто од родителите признале дека халуцинираат, а 44 отсто забораваат што сакаат да кажат. Осум проценти од нив го заборавиле дури и името на своето бебе. На крајот, 64 проценти од родителите, кога ќе се навратат на својата прва „родителска“ година, велат дека се импресионирале себеси со тоа што „преживеале“ сè.

[better-ads type='banner' banner='999' ]