Кои се последиците ако се расправате пред децата?

Колку и да има детето години, кога родителите се расправаат пред него, тоа многу го растажува. Не само што доживува различни негативни емоции, туку последиците можат да се забележат и во неговото однесување и начинот на кој го доживува светот.

0
291

Се разбира, ниту еден брак не е без тешкотии. Колку и да се сакале двајца луѓе, секогаш ќе има теми за кои е потешко да се договорат. Затоа, ниту една двојка не може да избега од неволјите што доаѓаат рака под рака со овој факт.

Ако имаат деца, родителските разлики можат да влијаат и врз нив. Важно е родителите вистински да го разберат нивото на стрес што овие дискусии можат да им го предизвикаат на нивните мали деца.

Чувство на вина

Децата имаат тенденција да се чувствуваат виновни кога нивните родители се расправаат. Тие имаат тенденција да мислат дека мама и тато не се согласуваат заради нешто што тие го направиле. Ова, се разбира, се случува потсвесно. Имено, некои деца мислат дека на родителите би им било подобро да не се во нивна близина и дека во тој случај не би имале причина да се караат.

Освен тоа, децата многу се плашат дека некој од нивните родители може да ја изгуби контролата и на крајот да го повреди другиот.

Кога родителите се караат, тоа влијае на однесувањето на нивните деца

Кога родителите се караат пред своите деца, тоа може да влијае дури и на нивната личност, кај нив може да се развие несигурност, па дури и агресија. Ова се случува затоа што тие не се во можност да ги решат своите недоразбирања со другите на позитивен начин. Напротив, тие мислат дека со викање и навредување на другите ќе ја постигнат својата цел. Ова не се случува само со пријателите, туку и со самите родители и браќа и сестри.

Важно е да се напомене дека родителите не мора да се расправаат гласно за да влијаат на нивните деца. Дури и тивките кавги – кога родителите престануваат да разговараат меѓу себе – предизвикуваат тага и депресија кај децата. Во зависност од возраста, тие може да реагираат поинаку.

Од 0 до 18 месеци

На оваа возраст, децата не можат да ги вербализираат своите чувства, но сепак можат да покажат дека нешто не им се допаѓа. Тие стануваат вознемирени и раздразливи ако се грижат за проблемите меѓу родителите, имаат тешкотии со спиењето и го доживуваат светот како нестабилно место.

Всушност, бебињата помлади од 6 месеци може да ја почувствуваат мајчината напнатост и физиолошките промени, како што се покачен пулс или зголемување на крвниот притисок.

Од 18 месеци до 2 години

Во оваа фаза, децата ќе се обидат да го привлечат вниманието на нивните родители. На пример, тие ќе почнат да плачат или дури и да викаат во обид да им го одвлечат вниманието и да ги натераат да престанат да се расправаат.

3 години и повеќе

На оваа возраст, децата почнуваат да се гледаат себеси како заштитници на нивниот дом. Тие не сакаат да одат во градинка или училиште бидејќи се плашат дека нешто лошо може да се случи додека ги нема.

Мислат дека ако останат дома, родителите нема толку да се караат. Згора на тоа, во посериозни случаи на родителски кавги, тие може да се вратат на фазите или однесувањето што претходно ги надминале.

Како да им пријдете на децата после расправија?

Пред се, родителите треба да се погрижат да не се караат пред своите деца. Вклучувањето на децата во нивните проблеми и разлики не само што ќе ги растажи, туку повторувањето на таквите активности може да предизвика непоправлива траума во животот на нивните деца. Тешкотиите можат да одат толку далеку што може да имаат проблем да ги решат конфликтите со партнерите кога и самите ќе пораснат.

Уверете ги дека не се тие виновни кога родителите се караат. Помогнете им да разберат дека не треба да се грижат. Потсетете ги дека вие и вашиот партнер се сакате и дека ги сакате нив, пишува You Are Mom.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]