Како да се бориме против интернет синдромот: Ама, сите го прават тоа!

Неодамна забележав на онлајн работилниците што ги држам дека е создаден тренд што воопшто не ми се допаѓа, а тоа е „ама сите го прават тоа“! Аман родители, каде ви е ставот? Вака вели српската едукаторка за безбедност на децата на Интернет и авторка на книгата „Безбедност на децата на Интернет - водич за родители“, Катарина Јонев Чираковиќ

0
118

Едуцирам за безбедноста на децата на Интернет веќе 6 години. Зад мене има 250 предавања во 19 градови во Србија. Мојот фокус во моментов е на едукација на родителите во оваа област, бидејќи навистина мислам дека родителите се клучни играчи кога станува збор за безбедното користење на Интернет и на социјалните мрежи.

Како и да е, во последно забележав на онлајн работилниците што ги држам дека е создаден тренд што воопшто не ми се допаѓа, а тоа е „ама сите го прават тоа“! Аман луѓе! Каде ви е ставот? Каде е логиката? Каде е сопственото мислење? Каде ви е ‘рбетот? Каде е „ајде да направам нешто и да не ми е гајле за мислењето на некои непознати ликови од социјалните мрежи“?

Зошто повторно ги прекорувам родителите? Затоа што со тој изговор „но секој го прави тоа“ влијаат на тоа и детето да размислува на ист начин!
Како за пример? Вие сте родител кој не му дозволува на своето дете да гледа во мобилен телефон. XY личноста ви држи лекција за тоа и вие го менувате вашиот став затоа што, Бог да чува, па секој го прави тоа! Од сите страни доаѓаат лајкови за фотографиите на децата – и вие почнувате да објавувате слики затоа што секој го прави тоа. Не му дозволувате на вашето дете да го гледа „Пепо прасето, но сепак попуштате затоа што „сите гледаат“.

И тогаш почнувате да му се препуштате на сопственото дете. Купете му го најновиот телефон иако има само 7 години бидејќи „секој го прави тоа“. Или има 8 години и има профил на ТикТок затоа што „сите се таму“. Па, што ако ја знае целата реалност на учесниците, слуша ѓубре музика, навредува и понижува различни од себе – тоа го прават сите негови пријатели. Учествува во предизвици на ТикТок што го загрозуваат животот затоа што секој го прави тоа. Ги малтретира послабите затоа што секој го прави тоа. Па колку долго?!

Го пишувам ова затоа што сум ужасната од тоа дека некој друг е виновен за погрешното воспитување на децата, за недостатокот на дисциплина, за агресијата и малтретирањето на врсниците, заедно со славното „секој го прави тоа“.

И сега, како стара тетка, да ве прашам: ако сите скокнат во бунарот, дали и вие ќе скокате? Ако сите други земаат дрога, дали ќе му дозволите на вашето дете да го стори тоа? Се разбира не!

Работете со детето за изградба на неговото сопствено ЈАС! На неговото срце и ум, самодоверба и самопочит! Да ​биде индивидуална и оригинална, а не безлична копија во масата! И обидете се тоа „секој го прави тоа“ да го извадите од педагошкото образование во својот дом. Можеби со таков пресврт, ќе спречиме деструктивно однесување и во реалниот и во виртуелниот свет!

Фото: Freepik

Текстот е од ТУКА.

[better-ads type='banner' banner='999' ]