Како да го преживеете враќањето на времето ако сте родители на мали деца?

Како полека да го прилагодите новото време на старите рутини? Кога треба да ги јадете оброците? Како и кога да се синхронизирате со вашето дете? Порталот Made For Mums нуди неколку идеи:

0
92

За неколку дена, поточно на 31 октомври во 3 часот наутро завршува летното сметање на времето. Часовникот се враќа и луѓето со нетрпение ја очекуваат таа ноќ – тоа значи еден час повеќе за спиење! Но, дали е тоа навистина така?

Ако сте родител на мали деца, секако дека не е. Иако сите знаеме дека еднаш годишно, кон крајот на октомври, имаме можност да се вратиме еден час наназад, таа порака не стасува до бебињата и малите деца.

Имено, децата ќе се разбудат како и обично и нема да изберат да спијат подолго, за жал на нивните родители. Како полека да го прилагодите новото време на старите рутини? Кога треба да ги јадете оброците? Како и кога да се синхронизирате со вашето дете? Порталот Made For Mums нуди неколку идеи:

Започнете со подесување на часовниците една недела претходно

Шест дена претходно сменете ја рутината на вашето дете со тоа што ќе ја започнете 10 минути подоцна. Следниот ден уште 10 минути и така натаму. До недела, светот ќе ве стигне, а вашето дете не ни забележало, туку среќно се вклопило во рутината.

Но, реално, дали навистина можете да живеете во паралелен универзум една недела? Што се случува ако треба да го однесете вашето дете во градинка или училиште (каде што не се играат вашите временски игри)? Не е можно да се продолжи со прилагодување на времето.

Ако децата одат во градинка или училиште и тоа ви ги нарушува плановите, она што ви паѓа на ум е да се помести часовникот еден час пред спиење во сабота навечер. Сепак, ова не е секогаш добра идеја, според консултантот за спиење Кејти Палмер од Infant Sleep Consultant.

„Вашето дете веројатно ќе се разбуди во вообичаеното време во недела“, вели Кејти.

Нашите внатрешни часовници за спиење се прилично моќни

Ова е многу поразумен пристап: „Прифатете дека вашето дете најверојатно ќе се разбуди во нормално време, но погрижете се да го задржите во креветчето или во кревет уште десет минути или повеќе“.

Made For Mums нуди уште една солидна опција, а тоа е постепена промена на времето за оброци, што може да помогне добро да се прилагоди телесниот часовник.

Кејти Палмер смета дека во тој случај треба да се искористи можноста да се однесат децата во кревет што е можно подоцна, доколку е можно да се избегне порој од уморни солзи. Неколку цртани пред спиење или дополнителна приказна може да помогнат во тоа.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]