Како да ги научите децата на самодисциплина

Родителите често забележуваат дека разговорите со децата во одреден момент одат во погрешна насока. Мало несогласување се претвора во вистинска борба. Што се случи?

0
107

Вилијам Стиксруд и Нед Џонсон се коавтори на книгата The Self-Driven Child. Тие работеле на истражувањето вкупно 65 години и стекнале значајно искуство работејќи со деца. Откриле дека има четири фрази кои ги изрекуваат добронамерните родители, но кои воопшто не одат во прилог на учење на децата на самодисциплина.

„Ако не работиш напорно сега, ќе жалиш до крајот на животот“

Негувањето страв е еден од најмалку ефективните начини да се предизвика внатрешна мотивација кај децата. Всушност, може да биде штетно за децата, на кои оваа фраза им предизвикува стрес.

Друга причина зошто оваа фраза не функционира е затоа што нејзиниот контекст не е разбирлив за децата. Децата не се способни да размислуваат однапред како возрасните. Тоа и ги прави деца.

Наместо тоа, успешните родители користат фрази како: „Се уште не си го совладал (нешто), но можеш да бидеш подобар. Погледни колку веќе си постигнал“, „Да, работата (нешто) е напорна, но ако продолжиш да вежбаш, ќе имаш поголема самодоверба и моќ и ќе можеш да се соочиш со идните предизвици и ќе се чувствуваш многу добро“.

„Мојата работа е да те чувам“

Како што растат децата, не можеме да ги чуваме и да ги заштитуваме од се исто успешно како кога биле мали. Кога одат во средно училиште, ние не сме со нив цело време и не можеме да го следиме секој нивни чекор.

Кога децата мислат дека е наша работа да се грижиме за нив, а не за нив, тие почесто се однесуваат непромислено, мислејќи дека секогаш постои заштитна мрежа, а всушност не постои.

Успешните родители наместо таа фраза им овозможуваат на децата да прават грешки и сами да ги учат тешките лекции, а потоа разговараат со нив за тоа и ги предупредуваат за опасностите.

„Те казнувам затоа што треба да научиш дека ваквото однесување е неприфатливо“

Кога казнувате дете, може да имате чувство на контрола, но истражувањата покажуваат дека тоа му штети на вашиот однос со детето, како и дека е неефикасна алатка за промена на однесувањето.

Покрај тоа, колку повеќе родителите се закануваат, толку повеќе децата лажат и ги кријат проблемите околу кои можеби им е потребна помош.

Ако децата не сакаат да го слушнат вашето мислење, не го наметнувајте. Целта е да го научиме детето, а тоа се случува само кога навистина слуша. Ако комуницирате со почит, најверојатно вашето дете ќе дојде во одреден момент. Разговарајте со него за последиците и погрижете се и двете страни да се сложат со нив. Бидете конкретни и разумни.

„Поминуваш премногу време на телефон“

Светот на нашите деца изгледа многу поразличен од нашиот, и со оваа изјава покажуваме дека не го почитуваме. Социјалните медиуми се многу важни денес.

Успешните родители, наместо да ја користат таа фраза, ќе покажат интерес за она што го интересира нивното дете. Прашајте го вашето дете за игрите што ги игра, луѓето што ги следи, сериите што ги гледа или книгите што ги чита и, барем повремено, уживајте со нив.

Фото: Freepik

[better-ads type='banner' banner='999' ]