Истражување открива што влијае на успехот во училиштето

Истражувањето тврди дека постои една важна работа која им помага на учениците да бидат поуспешни на училиште. Активната игра, движењето или накусо, физичката активност се исклучително важни!

0
154

Зошто е потребна физичка активност за децата? Прво, човечкото тело е создадено да се движи, а физичката активност е природна потреба на организмот.

За жал, модерниот начин на живот ги промени животните навики, не само на возрасните, туку и на децата, кои сè повеќе се задржуваат пред екраните и се помалку активни. Експертите веруваат дека поттикнувањето на децата да се движат има повеќекратни ефекти. Ги развива своите физички, моторни, когнитивни и емоционални карактеристики.

Неодамнешното истражување покажало дека физички поактивните основци во просек имале подобри резултати во визуелните и читачките активности и меморијата од оние кои не биле активни. Научниците од Универзитетот во Нотингем Трент набљудувале 104 ученици на возраст од 9 до 11 години кои извршувале низа задачи за когнитивните функции веднаш по вежбањето и по 45-минутна пауза, пишува Medicalxpress.

Зголемената физичка активност води до подобри резултати

Тие откриле дека збир на ментални вештини кои вклучуваат работна меморија, флексибилно размислување и самоконтрола постепено се подобруваат веднаш по физичката активност. Децата кои вршеле ваква активност пред да им бидат дадени  когнитивни задачи биле пет до десет проценти побрзи во пронаоѓањето на точни решенија.

Истражувачите, исто така, откриле дека на децата особено им се допаѓа физичката активност пред решавањето, социјалниот аспект присутен во неа, како и фактот што се прави на отворено. Ова сугерира дека вежбањето може да биде ефикасен и одржлив начин за зголемување на физичката активност, кондицијата, а со тоа и менталните способности кај децата.

Водечкиот истражувач др. Сајмон Купер, вонреден професор на Факултетот за наука и технологија на Универзитетот во Нотингем Трент, вели: „Нашата работа ја покажува важноста на можностите за редовни физички активности во училиштата, не само за здравјето, туку и за училишниот успех и академските достигнувања“.

Студијата е објавена во списанието Psychology of Sport and Exercise, а денес 13.379 училишта ширум светот учествуваат во оваа програма наречена Daily Mile. Проектот е најпопуларен во Велика Британија, каде се вклучени повеќе од 8.000 училишта. Оваа програма може да помогне да се поттикне здрава тежина кај децата и да им помогне на тинејџерите да ја надминат депресијата.

„Една од основните цели на фондацијата е да им обезбеди на децата можност да уживаат во редовна физичка активност за да ја подобрат нивната кондиција. Знаењето дека подобрената кондиција може да ги подобри когнитивните способности на децата е исклучително важна порака што треба да ја слушнат сите родители”, заклучува Купер.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]