Инстаграм Кидс – корисен проект или ужасна идеја? Еве што мислат експертите

Новата апликација на Фејсбук, ќе биде без реклами, ќе бара родителска дозвола за користење и ќе има специфична содржина наменета за деца на возраст од 10 до 12 години. а. Но, кон крајот на септември 2021 година, по масовната реакција од родителите, лекарите и професионалците за ментално здравје, проектот е запрен во неговиот развој.

0
29

Instagram Kids е името на апликацијата во сопственост на Фејсбук, дизајнирана специјално за деца на возраст од 10 до 12 години. Новата апликација ќе биде без реклами, ќе бара родителска дозвола за користење и ќе има специфична содржина наменета за оваа возрасна група. Но, кон крајот на септември 2021 година, по масовната реакција од родителите, лекарите и професионалците за ментално здравје, проектот е запрен во неговиот развој.

Во мај 2021 година, 44 адвокати се обратиле до Фејсбук и предложиле да го напуштат проектот за да го заштитат менталното здравје на децата. Истражувачкиот извештај на Вол Стрит Журнал, „Фејсбук знае дека Инстаграм е токсичен за тинејџерките“, покажал дека Фејсбук развива проект кој потенцијално може да им наштети на децата, особено на младите девојчињата.

Посебната грижа за децата на Инстаграм вклучуваат сајбер малтретирање и лесен пристап за сексуалните предатори да контактираат со децата. Фејсбук го паузираше развојот на апликацијата на неодредено време, велејќи во изјавата на Адам Мосери, шеф на Инстаграм, дека ќе се фокусира на зголемување на аспектите на родителска контрола на неговите моментално достапни платформи.

Експертите разговараат за добрите и лошите страни на Instagram Kids и што родителите и тинејџерите треба да размислат за времето пред екранот и користењето на социјалните мрежи.

Instagram Kids: добра идеја или опасна платформа?

Фејсбук веќе долго време го бара вистинскиот начин за лансирање на Instagram Kids. Според извештајот на Wall Street Journal, се чини дека главната грижа е тоа што тинејџерите, особено девојчињата, секојдневно се преплавени со слики од совршено тело и совршен живот, меѓу другото.

„Инстаграм Кидс е ужасна идеја“, вели Рене Соломон, клинички психолог и извршен директор на Клиниката Forward Recovery.

„Зошто би ги охрабриле децата да станат зависни од социјалните мрежи на помлада возраст? Сакаме нашите деца да излегуваат, да играат и да се дружат во живо со други деца“.

Таа вели дека тоа би било само уште еден начин на кој тинејџерите би можеле да поминуваат повеќе време пред екранот.

Употребата на социјалните медиуми може да има дополнителни негативни последици за младите тинејџери. Понекогаш тие може да бидат загрижени за тоа колку лајкови добиваат или прегледуваат прекумерни количини на уредени слики, што може да влијае на нивната самодоверба.

„Социјалните мрежи се ужасни за децата“, вели д-р Соломон. „Затоа се чувствуваат како да се недоволно добри и изоставени. Децата секогаш се чувствуваат изоставени кога не се поканети на роденден. Сега, вели тој, таа забава е објавена за сите да можат да ја видат на Инстаграм, што дополнително го зголемува обемот на проблемот.

„Децата и адолесцентите природно се самосвесни и се чувствуваат како сите да ги гледаат. Кога се изоставени од фотографија, мислат дека сите го забележуваат тоа“, додава тој.

Зошто младите девојки се особено чувствителни на влијанието на Инстаграм

Инстаграм е исклучително визуелен медиум кој има влијание особено на младите девојки. „Тие гледаат слики од познати личности и веруваат дека треба да изгледаат точно како Кајли Џенер за да бидат убави“, вели д-р Соломон. „Многу од овие слики се фотошопирани или направени од одредени агли и користат многу ласкава светлина.

Др. sc. Алисон Чејс, регионален клинички директор на Центарот Eating Recovery, се согласува. „Инстаграм е свет во кој сè е уредено, а не нужно реалност“, вели таа. Таа верува дека развојот на програма на Инстаграм наменета за деца и млади тинејџери е „неодговорно“.

„За разлика од списанијата или ТВ и филмовите, каде што дури и децата генерално знаат дека се користи одредена количина на професионална шминка и уредување, социјалните мрежи оставаат впечаток дека се „пореални“, вели д-р Чејс.

Младите девојки и тинејџери исто така се предмет на влијание на критериумите за исхрана и општи здравствени критериуми, кои се многу распространети на социјалните мрежи. Др. Чејс вели дека платформата „го велича слабеењето“, а во исто време промовира негативни здравствени навики за да го постигне тоа и го слави слабеењето дури и кога тоа е медицински несовесно.

„Социјалните медиуми одржуваат сурова стигма кон луѓето кои живеат во поголеми тела“, забележува тој. Леснотијата на создавање филтри и ширење на уредените слики на социјалните мрежи може да придонесе за ова.

„Нефилтрирани социјални медиуми може да ги индоктринираат нашите деца со проблематични верувања дека големите тела се непривлечни, нездрави, па дури и индикатор за лош карактер или слабост. Се разбира, ова може да биде опасно за децата кои живеат во овие поголеми тела и за другите деца кои се плашат од промена на обликот и големината на телото“, вели д-р Чејс.

Потенцијални придобивки од проектот Instagram Kids

Од друга страна, д-р с. Даниел Питерс, психолог, признава дека платформата за социјални медиуми како Instagram Kids може да има корист за безбедноста на децата. „Може да се тврди дека одредени платформи за деца би можеле да бидат побезбедни, со повеќе контроли и содржини соодветни на возраста, а децата би можеле да бидат спречени да користат верзии на апликации за возрасни“, вели тој.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]