Зошто се децата сѐ повисоки, а девојчињата носат броеви над 40?

Децата се значително повисоки од пред десет години, а стапалата им се подолги, што е особено забележливо кај девојчињата бидејќи почнуваат да носат броеви поголеми од 40. Во женска категорија, најмногу пораснале жените од Јужна Кореја, за 20,1 сантиметар, а од мажите најмногу пораснале Иранците, за 16,5 сантиметри.

0
520

Српскиот педијатар Милан Лековиќ вели дека не е чудно што девојките носат сѐ поголем број, бидејќи таа граница „се поместила“, а еден фактор е пресуден во целиот процес.

Растот е многу сложен процес кој се одвива под влијание на бројни генетски фактори и голем број фактори на животната средина, а оптималниот раст на детето е еден од најсигурните показатели за добрата здравствена состојба на детето, соодветна исхрана и поволно психо-емоционално опкружување.

Од раѓање до крајот на адолесценцијата, растот може да се подели на три фази, кои се поврзани една со друга, што подоцна влијае на стапката на раст.

Според педијатарот Лековиќ, за брзиот раст кај децата е одговорна цврстата храна во најраниот период од животот. Како што вели, многу е важно бебињата да се дојат или да се хранат со адаптирано млеко, за во подоцнежна возраст да не дојде до тоа да носат броеви од 40 па нагоре и да имаат висина што не е соодветна за возраста на која се наоѓаат.

„Овој тренд постои долго време, а проблем може да настане кога детето е сѐ уште доенче, заради цврстата храна“, вели Лековиќ.

Тој продолжува да ја нагласува важноста на млекото.

„Отсекогаш сум се залагал детето да зема мајчино млеко или адаптирано, бидејќи тоа обезбедува оптимистичко созревање и секако ги храни мозокот, желудникот, мускулно -скелетниот систем, кои со текот на времето стануваат се посилни, што е многу важно за нормално функционирање“, додава тој.

„Правилната исхрана е важна“

„Созревањето е неопходно за органите да созреат природно, а ако се хранат со цврста храна, како пилешко, кое е полно со хормони и слична храна, тоа не е добро, а во подоцнежната возраст ќе стане видливо,како во однос на нивниот раст, така и во однос на конституцијата“, вели тој.

Ова дополнително носи нови проблеми.

„Подоцна, се појавуваат дебелина, дерматитис, бронхитис, дијабетес и други болести, ако започнете со цврста храна со четири или пет месеци“, додава тој.

„Хормонална нерамнотежа“

„Разбирливо е и тоа што родителите се на работа и дека заради обврски не можат да им се посветат на своите деца во онаа мера колку што би сакале, па во тој случај тие се препуштени на себе и потоа јадат преработена храна, брза храна, виршли, паштета, што не е добро“, наведува тој.

„Се разбира, не може секој родител да си дозволи квалитетно месо за детето за секој ден, но од друга страна, мора да се внимава на исхраната, што е клучно уште од рана возраст, како што споменав на почетокот“, објаснува тој.

Исто така, кравјото млеко не треба да се внесува во исхраната пред првата година, како и јогуртот, предупредува д -р Лековиќ.

„Исто така, кога децата ќе достигнат училишна возраст, јадат брза храна и тогаш  започнуваат да растат предвреме или има обратни ситуации, кога растат побавно, па пијат хормон за раст, што може да предизвика хормонална нерамнотежа и слично“, заклучува тој.

Интересни факти

Според историските податоци, од 1896 до 1996 година, жените во соседна Србија пораснале за 15,7 сантиметри, што ги става на четвртото место на листата на најпораснати во последните 100 години во светски рамки.

За сто години, мажите во Србија пораснале за 13,2 сантиметри, што ги прави 17 -ти во светот.

Во женска категорија, најмногу пораснале жените од Јужна Кореја, за 20,1 сантиметар, а од мажите најмногу пораснале Иранците, за 16,5 сантиметри.

Во просек, еден млад човек денес е повисок за околу осум до девет сантиметри отколку пред сто години.

Просечната големина на стапалото денес е два броја поголема отколку во 1970 -тите.

На 11 -годишна возраст, девојчињата се просечно повисоки за два сантиметри.

Наполеон I бил висок околу 168 сантиметри и во 18 век, кога просечната висина на мажот била 165 сантиметри, тој се сметал за висок човек.

Највисокиот човек во светот во историјата бил Американецот Роберт Вадлоу, кој бил висок 2,72 метри и носел чевли број 70,5 чевли.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]