Жива дебата: Дали е себично да се раѓа по 60-тата?

Анонимна жена предизвикала жестока дебата на родителскиот форум „Мамснет“, откако рекла дека одлуката да се има дете во 60 -тите години е себичен потег. Што мислите вие за оваа тема?

0
136

Една жена ги споделила своите размислувања во врска со станувањето родител на возраст од 50-60 години, во форма на приказна за британската галеристка Џулија Пејтон-Џонс, која родила на 64-годишна возраст.

„Кога нејзината ќерка ќе има 16 години, таа ќе има 80 години. Шансите се дека ќе биде мртва кога детето ќе наполни 30 години. Може да умре пред детето да наполни 25 години. Многу е себично“, напишала таа.

Џулија Пејтон-Џонс ја добила ќерката Пиа во 2017 година, кога имала 64 години. Сега има 68 години, а нејзината ќерка има четири години.

Повеќето луѓе се согласиле со жената, наведувајќи дека тоа е себична одлука и за жените и за мажите.

„Само затоа што можеш да се породиш не значи дека треба. Во право си”, вели едно лице.

„Мислам дека не е фер кон детето заради големиот јаз меѓу генерациите. Сето тоа зависи од тоа колку е жената со отворен ум. На детето секако ќе му биде тешко со врсниците”, додава друг.

Меѓутоа, некои посочуваат дека е многу посебично да се имаат деца ако родителот е во нестабилна финансиска состојба.

„Всушност, многу е полошо да се има дете во сиромаштија, без оглед на возраста“, „Некои луѓе избираат да станат родители во многу полоши околности, тоа е неразумно“, велат тие.

Иако ова е екстремен пример, некои корисници на форумот велат дека луѓето кои се одлучуваат за задоцнето родителство често се оние кои навистина го сакаат детето и можат да му обезбедат стабилен и привилегиран живот.

„Позагрижен сум за тинејџерите кои раѓаат”, „Родителството по 60 години ќе го земаат предвид само богатите луѓе”, „Тоа дете е сакано, негувано и посакувано. Дали била себична? Можеби. Дали тоа ќе влијае на детето повеќе отколку на пример, токсичното родителство? Не”, „Не знам, мислам дека едноставно немате доволно енергија на таа возраст, како во 20 -тите или 30 -тите години”, се некои од коментарите.

Што мислите вие за оваа тема?

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]