Експертите советуваат: разговарајте со вашето бебе додека е уште во матката

Во висока бременост, вашето бебе може да слуша и да разликува гласови, што му помага во учењето. Затоа, не чекајте, време е за муабет

0
136

Дали сте бремени и разговарате со вашето неродено бебе? Иако ова може да изгледа чудно за луѓето околу вас, важно е за вашето бебе.

Разговорот на мајката со бебето додека е уште во матката помага да се изгради нивната трајна врска, велат експертите. А што е подобро од квалитетна врска помеѓу мајката и бебето?

Придобивките од разговорот со бебето додека е уште во матката

Гласот на мајката прави чуда за бебето. Може да му даде чувство на сигурност на нероденото бебе и да го намали стресот додека е уште во матката. Според написот објавен во АПТА клубот, звукот на гласот на мајката му овозможува на бебето побрзо и полесно да се прилагоди на надворешниот свет и побрзо да се развива по раѓањето. Мајките кои разговараат со своето неродено бебе за време на бременоста, раѓаат бебиња кои се физиолошки позрели и напредни, полесно се прилагодуваат на животот надвор од матката, се разболуваат поретко, помалку плачат, јадат и спијат подобро, се поинтелигентни, со поразвиени јазични вештини кога ќе почнат да зборуваат и покажуваат склоност кон музика и уметност.

Научниците откриле дека бебињата пред раѓањето јасно реагираат на различни звуци и вибрации, а особено реагираат на звукот на гласот на нивната мајка. Научните истражувања недвосмислено покажале дека чукањето на срцето на бебето се забрзува кога го слуша звукот на гласот на неговата мајка. Ова ги натерало научниците да заклучат дека бебињата учат да го препознаваат и да го паметат гласот на својата мајка додека се уште во утробата.

Затоа, на бремените жени им се советува да зборуваат или да им пеат на своите бебиња додека се уште во матката. Не заборавајте да го вклучите и таткото во комуникацијата со вашиот „стомак“!

Ова е исклучително важно бидејќи разговорите што ги имате со вашето бебе, вие и вашиот партнер, особено во третото тримесечје од бременоста, ги поставуваат темелите за неговиот емоционален и социјален развој.

Денес е познато дека феталниот мозок во утробата на мајката околу 30 -тата недела од бременоста има максимален број нервни клетки. По тој момент, нервните клетки, ако не се користат, почнуваат полека да изумираат. Тоа е природен процес, но може да се запре или забави доколку постои мозочен стимул кој ги организира нервите и го стимулира создавањето активни нервни мрежи. Во оваа смисла, бебето има корист од секој стимул што го обезбедува околината, отчукувањата на срцето на мајката, работата на нејзиниот стомак, гласови, музика, вибрации, нишање додека мајката се движи па до самиот физички допир на стомакот.

Според веб -MD, разговорот со вашето бебе додека е се уште во утробата помага да се развијат меморијата и јазикот и комуникациските вештини што подоцна ќе му помогнат да развие читање, пишување, но и емоционална интелигенција. Значи, веќе вашиот глас може да влијае на тоа како вашето бебе ќе напредува и ќе го разбере светот по раѓањето.

Кога да започнете со разговор?

Веќе во 16 -тата недела, вашето бебе ќе почне да апсорбира звуци од околината. Можете да разговарате со него или да ја читате на глас книга или дури и весник. И можете да му рецитирате песни на вашето бебе или да му пеете приспивни песни.

Околу 20 -тата недела, слухот на бебето се подобрува, бидејќи коските на неговото внатрешно уво се зацврстиле, тоа може да слуша звуци надвор од матката. Четири недели подоцна, слушниот систем на бебето се поврзува со мозокот. Иако некои бебиња можат да реагираат на звук веќе во 24 -тата недела, повеќето бебиња почнуваат да реагираат на надворешни звуци помеѓу 26 и 30 недела.

Фото: Unsplash

[better-ads type='banner' banner='999' ]