Доаѓаш со мене дома или да те оставам тука?

Сигурно сте дошле во ситуација кога сте биле во парк или на игралиште со вашето дете, а тоа не сакало да си замине. Експертите откриваат зошто родителите НИКОГАШ не треба да се закануваат дека ќе го остават детето само

0
216

Сигурно многу родители се запознаени со предизвикувачка ситуација во која детето одбива да си оди, на пример, од паркот или од игралиште. Колку и да е примамливо да се заканите дека ќе ги оставите сами ако не тргнат што поскоро, експертите открија зошто родителите никогаш не треба да го прават тоа.

Оваа приказна сигурно ви е позната. Излезени сте на прошетка со мало дете. Мора да одите на вечера, бебето вреска, а детето оди наназад барајќи камчиња во паркот и покрај тоа што многупати го замоливте да седне во количката. Потоа следува негодување, а вие велите нешто како: „Добро, јас си одам!“. Детето уште си игра, игнорирајќи ги родителите.

„Добро, сега навистина си заминувам“! Започнувате да заминувате, детето се уште игра, повремено кревајќи го погледот. „Добро, ајде чао!“ Се слуша продорен извик на детето – НЕ!!! Почнува да плаче, а потоа трча кон вас.

Напуштањето на паркот или некое друго забавно место понекогаш е навистина тешко за најмалите. Тие едноставно не сакаат да го напуштат паркот, се чувствуваат тажно и сакаат да останат. Кога ќе им кажеме на нашите деца „ТЕ ОСТАВАМ!“ Ние ненамерно им велиме: „Вашите чувства и желби не се важни, ние заминуваме сега, мора да ме послушаш“. И тоа е прилично застрашувачко, па дури и штетно за нивната психа.

Како да го направите правилно?

Мајките ги набројуваат едноставните чекори што секој родител треба да ги преземе кога се обидува да го однесе детето дома. Ова се три едноставни чекори. Покажете разбирање. Кажете дека разбирате дека тие многу добро се забавуваат и дека разбирате дека им е тешко да заминат. Сепак, цврсто поставете граници. Решително кажете дека е време да си одите дома, пред конечно да ги замолите да смислат нешто забавно што можат да го прават и дома, кога ќе се вратат.

Мајките веруваат дека границите се клучот за успехот. Не чекајте системот целосно да пропадне. По првите 2 предупредувања, цврсто, самоуверено тргнете го детето од игралиштето и кажете му нешто како оваа реченица: „Разбирам, заминувањето е многу тешко. Сега ќе ти помогнам”. Детето најверојатно ќе биде многу вознемирено, но имајте на ум дека ова е сосема нормално. Сите ние понекогаш се чувствуваме така. Но, важно е да покажете разбирање за нивните чувства во тој момент, но исто така цврсто и одлучно да се држите до претходно поставените правила и граници.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]