Децата не треба да ги слушаат овие родителски разговори

Можеби се преокупирани со игра или други работи и мислите дека нема да ве слушнат ако зборувате за нив. Не потпаѓајте на оваа вообичаена грешка.

0
102

Кога возрасните водат „разговори за возрасни“ пред децата, тие често ги предупредуваат децата да не поставуваат прашања и да не се мешаат во работи што не ги засегаат. Сепак, кога другите возрасни зборуваат за некоја тема пред возрасните, тие се заинтересирани и сакаат да учествуваат. Истото се случува и со малите деца и ако не сакате тие да слушаат нешто, подобро е да размислите кои разговори да ги избегнувате пред нив.

Дури и кога изгледа дека децата не слушаат, тоа речиси никогаш не е случај. Затоа, многу е важно да бидете свесни за ова, а кога мора да разговарате за некои теми, направете го тоа на само, кога вашите деца не се во близина. Не треба да дозволите вашите мали деца да добијат повеќе информации отколку што можат сами да разберат или да поднесат.

Озборувате други луѓе

Ако сакате вашите деца да ве почитуваат вас, другите луѓе и себеси, тогаш не зборувајте лошо за другите луѓе, дури и ако не ви се допаѓаат или ако ви направиле нешто што го сметате за негативно. Зачувајте ги своите аргументи за разговор со друг возрасен кога децата не се тука.

Се разбира, нормално е да не се согласувате со сите, но тоа не значи дека не можете да зборувате за нив со почит, дури и ако не ви се допаѓаат. Критиката не е добра, а уште помалку спомнувањето негативни зборови или навреди.

Пред децата разговарате за проблеми кои се однесуваат за возрасните

Ако ви е тешко заради работата, пари или проблеми со други луѓе, внимавајте што зборувате пред децата. Вашите деца треба да растат чувствувајќи се безбедно, знаејќи дека ќе направите се што можете за да ги заштитите.

Затоа, ако сакате да им објасните нешто, можете, се разбира, да го направите тоа, но секогаш добро измерете ги зборовите и приспособете ги на нивната возраст и способност за разбирање. Во никој случај не треба да ги споделувате вашите грижи со нив бидејќи така непотребно ќе им создавате стравови со кои тие сè уште не се подготвени да се справат.

Зборувате негативно за вашите секојдневни обврски

Ако не се чувствувате удобно на вашата работа, ако не сакате да ги извршувате домашните работи итн., не ги обезвреднувајте работите што ги правите секој ден. Внимавајте да не зборувате неволно за вашите секојдневни обврски. Ова може да биде опасно бидејќи детето може да сфати дека е правилно да се чувствува демотивирано за ваквите видови обврски.
Друг аспект што треба да се земе предвид е дека тоа може да доведе до несакано апатично однесување. Затоа, секогаш обидувајте се да ја пронајдете позитивната страна на нештата, дури и ако тие не ве мотивираат премногу.

Зборувате за децата како да не се присутни

Можеби се преокупирани со игра или други работи и мислите дека нема да ве слушнат ако зборувате за нив. Не потпаѓајте на оваа вообичаена грешка. Важно е да го почитувате нивниот идентитет и да не зборувате за нив со други луѓе, а уште помалку да го правите тоа на погрден начин. Исто така, не зборувајте со шифри под претпоставка дека не ве разбираат.

Ако треба да разговарате за вашите деца со друг возрасен, подобро е да го правите тоа кога не се во близина. Во спротивно, вашите деца покрај тоа што ќе бидат понижени, ќе чувствуваат дека не ги почитувате, а ќе се чувствуваат и емотивно напуштено заради вашето игнорирање на нивното присуство.

Се расправате со партнерот пред децата

Вообичаено е двојките да имаат моменти на криза или да се караат, не земајќи предвид дека има две мали очи и две мали уши кои следат и слушаат што се случува. Најлошата ситуација настанува кога родителите дури и го вклучуваат детето во своите проблеми.

Во секој случај, ако треба да се карате со партнерот, никогаш не правете го тоа пред децата бидејќи ќе им создадете преголема емоционална несигурност, како и многу непотребни болки и страдања. Колку и да треба да разговарате за некои теми, размислете за вашите деца и како тие се поважни од вашето неконтролирано его, пишува порталот You Are Mom.

Фото: Freepik

[better-ads type='banner' banner='999' ]