Дали на децата треба да им се даваат мултивитамински препарати?

Храната е најдобриот извор на хранливи материи. Редовните оброци и ужинки можат да ги обезбедат сите хранливи материи што им се потребни на повеќето деца од предучилишна возраст, па мултивитамините не се неопходни за повеќето здрави деца кои растат нормално.

0
249

Иако многу мали деца се пребирливи, тоа не значи нужно дека имаат нутритивни недостатоци во исхраната. Многу вообичаени намирници – вклучувајќи житарки за појадок, млеко и сок од портокал – се збогатени со важни хранливи материи, како што се витамини од групата Б, витамин Д, калциум и железо. Така, вашето дете може да зема повеќе витамини и минерали отколку што мислите.

Имено, храната е најдобриот извор на хранливи материи, па редовните оброци и ужинки можат да ги обезбедат сите хранливи материи што им се потребни на повеќето деца од предучилишна возраст.

Дали децата имаат различни потреби за хранливи материи од возрасните?

На децата им се потребни истите хранливи материи како и на возрасните – но обично бараат помали количини.

Како што растат децата, од витално значење е да добијат соодветна количина на хранливи материи за да помогнат во изградбата на цврсти коски, како што се калциум и витамин Д.

Железо, цинк, јод, холин и витамин А, Б6 (фолна киселина), Б12 и Д се клучни за развојот на мозокот во раниот живот.

Затоа, иако на децата им се потребни помали количини на витамини и минерали во споредба со возрасните, тие сепак треба да добијат доволно од овие хранливи материи за правилен раст и развој.

Понатаму, мултивитаминските додатоци не се без ризици. Мегадозите на витамини и минерали можат да бидат токсични. Покрај тоа, некои витамини и минерали може да комуницираат со лекови што вашето дете ги зема.

Разговарајте со вашиот педијатар ако сте загрижени дали детето ги добило препорачаните нивоа на витамини и минерали.

Мултивитамински додаток може да биде корисен за вашето дете ако:

Има задоцнување во физичкиот и развојниот раст (неуспех во напредувањето)
Ако има одредени хронични заболувања или алергии на храна
Ако има рестриктивна исхрана, на пример, строга веганска исхрана
Децата кои се хранат со растителна исхрана може да бидат изложени на ризик од недостаток на калциум, железо, цинк и витамин Б12 и Д – особено ако јадат малку или воопшто не јадат производи од животинско потекло.

Ако лекарот на вашето дете препорача мултивитамин, изберете го оној што е наменет за возрасната група на вашето дете и не обезбедува повеќе од 100% од дневната вредност на витамини и минерали. Покрај тоа, чувајте ги мултивитамините подалеку од дофатот на детето и појаснете му дека тие не се слатки.

Мерки на претпазливост

Додатоците на витамини или минерали може да бидат токсични за децата кога се земаат во прекумерни количини. Ова е особено точно со витамините растворливи во масти А, Д, Е и К кои се складираат во телесните масти.

Едно истражување пријавило токсичност на витамин Д кај дете кое земало премногу додатоци.

Имајте на ум дека лесно може да се претера особено со гумените витамини. Едно истражување објавило три случаи на токсичност на витаминот А кај деца заради прејадување со витамини слични на слатки.

Ако се сомневате дека вашето дете земало премногу витамински или минерални додатоци, веднаш консултирајте се со доктор.

Фото: Pixabay

[better-ads type='banner' banner='999' ]