Божиќниот период може да има и негативни ефекти врз децата

„Одбројувањето на што било може да резултира со чувства на возбуда, вознемиреност, фрустрација, страв и среќа, да наведеме само неколку“, вели др. Бетани Кук, лиценциран клинички психолог и мајка на две деца

0
68
Фото: Pexels

Периодот на новогодишните и Божикните празници може сериозно да влијае на вашето расположение и размислување. Децата се особено возбудени заради украсите, подароците и, се разбира, заради малата пауза од училиштето или градинката.

Можеби се прашувате како овие празници влијаат на мозокот на вашето дете. Што прави да се чувствува добро во овој период од годината, што го загрижува и како можеме да му помогнеме во сето тоа?

Позитивни и негативни ефекти од божиќните празници

Пред сè, тука е факторот на исчекување. „Одбројувањето на што било може да резултира со чувства на возбуда, вознемиреност, фрустрација, страв и среќа, да наведеме само неколку“, вели др. Бетани Кук, лиценциран клинички психолог, мајка на две деца и авторка на книгата „За она што вреди: перспектива за напредување и преживување на родителска возраст од 0-2 години“.

Таа објаснува дека тоа за возврат ослободува допамин во мозокот, што може да направи некој да се чувствува среќен.

Покрај тоа, како мозокот на детето ги обработува Бадник и Божиќ зависи од тоа што се случува околу него. „Не доживуваат сите деца позитивни чувства околу празниците. Зголемениот родителски стрес може да се одрази кај детето, може да дојде до недостиг од храна, загриженост за топлината во куќата итн.“, вели др. Кук.

Затоа ги советува возрасните да имаат повеќе трпение, особено ако децата ја губат контролата над реакциите на одредени работи.

Фокусирајте се на позитивното

За семејствата кои уживаат во одржувањето на нивните празнични традиции, придобивките се навистина значајни.

Преглед на 32 студии во изминатите 50 години објавени во списанието American Psychological Association Journal of Family Psychology покажал дека семејните рутини и ритуали (вклучувајќи ги и божиќните традиции) имаат позитивно влијание врз здравјето на децата, чувството за идентитет на адолесцентите, силните семејни односи и многу повеќе.

Покрај тоа, чувството на носталгија околу празниците исто така може да биде корисно. Додека помалите деца можеби сè уште не го чувствуваат тоа, постарите деца можат да споделат среќни спомени со родителите и постарите роднини.

„Носталгијата и сеќавањето на минатите празнични обичаи му помагаат на човекот да го задржи чувството на континуитет и покрај постојаните промени со текот на времето“, вели експертката за носталгија Др. Кристине Банчо во интервју за Американската психолошка асоцијација.

„Охрабрувачки е да сфатиме колку богати биле нашите животи – колку радост, напорна работа, успех и возбуда сме доживеале. Др. Банчо вели дека истражувањата покажуваат дека дури и децата на возраст од пет или шест години може да се чувствуваат носталгично.

Како родители, можеме да им помогнеме на нашите деца да уживаат во овие позитивни чувства покажувајќи им слики од минати празнични моменти, дискутирајќи за забавни моменти од минатите празници, па дури и помагајќи им на децата да направат посебни книги со фотографии или спомени на кои можат да се осврнат, пишува Ромпер.

[better-ads type='banner' banner='999' ]