Англија е првата земја во Европа што забрани ботокс и филери за малолетници

Кога се вбризгува, филерот доведува до растегнување на кожата. Може да доведе до деформитет, без оглед на тоа дали се растегнува кожата или слузокожата.

0
54

Англија е првата земја во Европа што на малолетниците им забрани ботокс и филери со кои се пополнуваат усните. Ги повикува и другите да го сторат истото и да ги заштитат младите од несаканите последици.

Ботоксот и останатите филери се користат во областа на медицината, која се нарекува и антиејџ медицина и се користат за спречување и елиминирање на знаците на старост. Се користат за лицето, но и за телото, подеднакво на кожата и слузокожата.

Постојат неколку групи производи што можат да се инјектираат во кожата и слузокожата.

Ботоксот е невротоксин кој делува на зглобовите помеѓу мускулите и нервите и спречува контракција на мускулите. Затоа, се користи за спречување на брчки. Се раствора, се инјектира во кожата и во одредени мускулни групи.

Меѓутоа, ботоксот не се користи исклучиво за естетски цели, туку и како лек за одредени невролошки состојби, за грчеви во мускулите, за да им помогне на луѓето кои имаат проблеми со прекумерно потење.

Во друга група се производи што се користат за компензација на обемот на лицето. Тие се инјектираат под кожата или мукозните мембрани и најчесто се базираат на хијалуронска киселина. Хијалуронска киселина постои во нашата ‘рскавица и кожа, меѓутоа, производите што се користат за инјектирање се синтетизираат. По околу шест месеци, телото ги препознава и целосно ги разложува, па тие исчезнуваат од телото. Тоа се филери.

Постојат различни видови на филери, а најчесто се користат оние што се ресорбираат и исчезнуваат од телото. Исто така, се користат оние што не се ресорбираат. Тие остануваат во телото засекогаш и можат да имаат штетни последици.

„Кога станува збор за младите луѓе, мислам дека тие дури и знаат нешто, но мислам дека не знаат какви последици може да имаат. Филерот, кога се инјектира, доведува до истегнување на кожата. Може да доведе до деформитет, без оглед дали ја истегнува кожата или слузокожата. Ако се инјектира филер кој не се ресорбира, организмот не може да го препознае и околу него создава реакција на туѓо тело, создава грануломи, деформитети и може да доведе до сериозни последици.

Тој филер може да мигрира во одреден момент, може да даде воспалителна реакција, и затоа е голем проблем во подоцнежниот период“, објаснила д-р Анѓелков.

Агресивни интервенции и оштетување на здравото ткиво

Таа нагласува дека верува дека младите се водат од идејата дека еднаш ќе стават филер и на тој начин ќе го решат проблемот и ќе го добијат посакуваниот ефект, но и дека некои филери честопати се поевтини бидејќи се нерегистрирани и нелегални.

„Ние лекарите сме должни да користиме само производи што се регистрирани од нашата Агенција за продажба на лекови и медицински помагала, работиме во институции кои се регистрирани, а вие не можете да работите со производи кои не се легални во такви услови“, вели др. Анѓелков. И додава дека пациентите доаѓаат кај пластичните хирурзи за да ги поправат грешките направени со нелегални материјали.

Таа вели дека отстранувањето на проблемите создадени на тој начин подразбира агресивни хируршки интервенции, кои понекогаш, покрај филерите, отстрануваат и здраво ткиво.

Фото: Freepik

[better-ads type='banner' banner='999' ]